Iata ce trenduri putem observa pe piata muncii anul acesta in ceea ce priveste bunastarea angajatilor:
1. Ateliere creative
Organizarea de ateliere creative este o adevarata moda pentru cresterea multumirii angajatilor. Tot mai multe companii apeleaza la astfel de evenimente pentru a consolida relatiile dintre angajati, pentru a le dezvolta spiritul de echipa si pentru a le oferi acestora experiente interesante in afara orelor de lucru.
Orice firma isi doreste angajati productivi, iar directorii stiu ca acest lucru tine de cat de bine se simte un salariat la serviciu. Multumirea angajatilor este esentiala pentru un mediu de lucru placut si ajuta in buna masura la loializarea angajatilor, care nu vor mai fi tentati sa paraseasca firma la prima oferta salariala mai buna.
2. Teambuilding-uri
Excursiile organizate de firma sunt si ele o modalitate prin care angajatii se cunosc mai bine cu persoanele cu care lucreaza si prin care angajatii devin mai loiali si mai multumiti. Daca in anii trecuti teambuilding-urile erau organizate numai de multinationale sau companii mari, in prezent ele se organizeaza si in firma mai mici.
Un weekend la munte cu toate cheltuielile platite va fi apreciat de salariati, care isi vor face noi prieteni printre colegi si care vor cantari mai mult decizia de a parasi organizatia atunci cand se va ivi ocazia. Anul trecut, companiile au cheltuit circa cinci milioane de euro in programe de teambuilding, alocand, in medie, 65 de euro pentru fiecare angajat, cu 22% mai mult decat in anul precedent.
3. Beneficii extrasalariare
Pe langa salariu, tot mai multi angajati primesc si un telefon de serviciu, masina, laptop, dar si tichete de masa, vouchere sau abonamente la sali de sport. Tichetele de masa au un regim fiscal special, ele costand o firma mult mai putin decat o marire salariala. De asemenea, voucherele pentru magazine reprezinta o modalitate de a rasplati angajatii la ocazii speciale – Paste, Craciun, zi de nastere.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
O analiza efectuata la finalul anului trecut a aratat ca in Romania s-au oferit in 2015 beneficii extrasalariale cu 19% mai mari decat in anul anterior. Trendul este unul ascendent, iar in 2016 ele vor creste, cu siguranta.
4. Cresterea numarului de angajati
Vesti imbucuratoare sunt si pentru cei care vor sa-si schimbe locul de munca sau sa se angajeze in 2016. Oferta de joburi va fi mai bogata anul acesta. In lunile care urmeaza, peste un sfert dintre companiile din Romania au anuntat ca au planuri pentru cresterea numarului de angajati.
Cele mai multe angajari se vor face in firme din Bucuresti si Ilfov, in Centru si zona de Sud-Vest, iar cele mai multe posturi vor fin in industria prelucratoare.
Somajul in tara noastra este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeana. Rata somajului de la noi este de 6,5%, in conditiile in care media europeana se situeaza la 8,9%. Noi stam mult mai bine decat Spania la acest capitol, unde rata somajului este de peste 20%.
Ce parere ai despre aceste trenduri? Ce crezi ca ar putea face angajatorii pentru ca salariatii lor sa fie multumiti?
Sursa foto: Shutterstock