5 moduri surprinzatoare in care lumina din casa iti afecteaza creierul

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 28 feb 2017, 08:07

Lumina din casa iti afecteaza creierul. Stiai, desigur, ca lumina din jurul tau te poate afecta intr-un fel sau altul, mai ales daca este insuficienta sau prea puternica. In ambele situatii, risti sa obosesti mai repede decat de obicei, in special la nivelul ochilor.

Cu toate acestea, lumina are si alte efecte surprinzatoare asupra organismului tau, fapt ce poate duce la aparitia unor situatii foarte neplacute:

1. Lumina iti afecteaza starea de spirit

Iluminatul iti afecteaza starea de spirit pe tot parcursul zilei, atat la birou, cat si afara sau in propria casa. Iluminatul natural, cel prin care lasi soarele sa patrunda in voie in locuinta are un efect calmant asupra starilor noastre emotionale, insa lumina insuficienta sau lumina artificiala slaba pot fi un element declansator al depresiei.

Creierul nostru reactioneaza, astfel, la cantitatea si la calitatea de lumina la care suntem expusi.

Explicatia este simpla: in zilele innorate, cand lumina naturala este slaba, creierul secreta mai putina serotonina, fapt ce provoaca schimbari negative la nivelul starilor emotionale, in timp ce lumina zilei sau lumina calda (chiar daca este artificiala) ajuta la secretia de serotonina si la instalarea starii de fericire.

Iluminatul devine, astfel, esential pentru locuinta ta.

Tot ce trebuie sa faci este sa schimbi becurile vechi cu altele noi, de ultima tehnologie. Criteriile sunt simple: vrei o lumina calda sau una rece? Vrei un bec LED, un bec spiralat sau un bec cu halogen? Orice ai alege, designul este fascinant si pare desprins din viitor, dupa cum ne demonstreaza aceste becuri.

2. Lumina iti afecteaza productivitatea si capacitatea de concentrare

Locurile unde creierul nostru trebuie sa fie foarte stimulat, precum scolile si cladirile de birouri, sunt intotdeauna puternic luminate.

Sursa cea mai raspandita in astfel de locuri este, insa, fluorescenta, mai ales datorita consumului foarte mic de energie electrica ale becurilor si neoanelor moderne. Cu toate acestea, petrecerea unui timp mult prea indelungat intr-un astfel de spatiu inundat de lumina artificiala te va face sa te simti nervos si nelinistit. In multe situatii, insa, bibliotecile sunt dotate cu becuri calde, pentru a crea un mediu de lectura mult mai prietenos si mai confortabil.

Pentru a nu te confrunta cu aceeasi oboseala si in propria casa, cumpara un variator de lumina. Cand nu trebuie sa lucrezi, da lumina „mai incet” si creste intensitatea ei doar atunci cand trebuie sa te concentrezi asupra unei sarcini.

3. Lumina afecteaza ciclurile de somn

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Ritmul

nostru circadian oscileaza intr-un interval de 24 de ore si este determinat de expunerea la lumina. Ciclul nostru de somn depinde intr-o mare masura de activitatile noastre zilnice. Studiile au aratat ca expunerea la o lumina puternica seara tarziu duce la intarzierea ciclului de somn si ne va determina sa ne culcam din ce in ce mai tarziu. Daca tiparul nostru de somn este dereglat, suntem mult mai predispusi la diferite boli, din cauza faptului ca organismul nostru este din ce in ce mai slabit.

4. Lumina ne afecteaza ochii

Desi este un fapt evident, majoritatea oamenilor ignora acest aspect. Lumina, atat cea naturala, cat si cea artificiala, ne poate afecta ochii in mod permanent. Razele ultraviolete ale soarelui sunt nocive pentru retina, de aceea specialistii oftalmologi ne recomanda purtarea ochelarilor de soare cu protectie anti-UV. In plus, lumina artificiala, daca este prea puternica sau prea slaba, poate genera dureri de cap si dureri de ochi, poate duce la aparitia privirii incetosate si chiar la oboseala cronica.

5. Lumina ne afecteaza capacitatea de a lua decizii

Studiile au demonstrat ca emotiile sunt traite cu mai multa intensitate intr-un cadru puternic luminat. Acesta este si motivul pentru care camerele in care sunt interogati diferiti suspecti sau persoane acuzate de infractiuni sunt foarte bine luminate. In plus, multe florarii si magazine care vand produse „emotionale” sunt mai bine luminate decat magazinele obisnuite. Luminozitatea ne afecteaza, practic, luarea deciziilor prin schimbarea starii noastre de spirit.

 

Foto: Shutterstock

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.