Unelte clasice vs tehnologie de top. In gradina a inceput razboiul tehnologic. Cine castiga

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 23 aug 2021, 02:10

In gradinile oamenilor a inceput razboiul tehnologic.

Tehnologia este tot mai prezenta in vietile oamenilor, iar persoanele pasionate de gradinarit nu sunt o exceptie.

Gradinarii si agricultorii amatori sau profesionisti au acum la dispozitie o serie intreaga de unelte si de aplicatii care le fac, teoretic, viata mai usoara. Totodata, in tarile puternic dezvoltate exista tendinta inlocuirii tuturor uneltelor vechi cu altele moderne si multifunctionale, cu senzori si cu un design surprinzator.

Acesta este si motivul pentru care multe publicatii straine vorbesc despre „razboiul tehnologic” din gradina.

Care este, insa, realitatea?

Uneltele clasice nu pot fi inlocuite

Uneltele clasice de gradinarit sunt, practic, de neinlocuit. Spre exemplu, munca din gradina nu poate fi efectuata in mod rapid si corespunzator daca nu ai in curte si una dintre aceste roabe ieftine, dar de foarte buna calitate.

Insa nu doar roabele sunt esentiale pentru gradinarit, ci si cazmaua, foarfeca de gradina, manusile sau grebla.

Indiferent cat de mare este deschiderea catre tehnologie a proprietarului, uneltele vechi raman la putere, fara sa poata fi inlocuite in timpul sesiunilor de gradinarit.

Cand tehnologia isi spune cuvantul

Dincolo de uneltele clasice, care nu pot fi detronate, un gradinar amator sau profesionist poate apela la avantajele pe care tehnologia le ofera in acest moment.

Munca trebuie sa fie o placere pentru cel care detine o gradina in spatele casei, de aceea producatorii de gadgeturi si de unelte agricole au lansat pe piata, in ultimii ani, o serie intreaga de ustensile inovatoare

care transforma agricultura intr-o joacă de copii.

Iata ce ar trebui sa detii pentru a avea o gradina a secolului XXI:

 

1. Un motocultor

Daca spatiul pe care il ai la dispozitie este destul de generos, un motocultor ar putea fi o investitie de mare succes. Pe piata exista motocultoare profesionale si semiprofesionale, care, odata puse in functiune, par sa faca toata treaba in locul tau.

 

2. Un senzor pentru plante

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Unele plante sunt foarte sensibile la conditiile de mediu si se pot ofili, fara ca tu sa iti dai seama ce ai gresit atunci cand ai plantat-o si ai ingrijit-o.

Parrot FlowerPower nu este numele unei trupe hippie din anii ’60, ci denumirea unui senzor care poate fi conectat prin bluetooth la smartphone si care monitorizeaza umiditatea, temperatura, lumina si nivelul de fertilizare al solului.

 

3. Aplicatia Garden Plan Pro pentru iPad

O astfel de aplicatie iti ofera o serie intreaga de tutoriale video care te vor ajuta in activitatile din gradina si iti va oferi constat informatii despre starea vremii, despre cele mai bune plante din regiunea in care locuiesti si despre 140 de specii de flori si legume pe care

le-ai putea planta chiar tu.

 

4. Propria statie meteorologica

Netatmo Weather Station poate fi propria ta statie meteo. Aceasta masoara concentratia de dioxid de carbon din interiorul serei in care este instalata, precum si indexul calitatii aerului. Informatiile sunt transmise in timp real catre telefonul tau mobil.

 

5. O albina artificiala

VegiBee este un instrument care imita vibratiile de inalta frecventa ale albinelor in timpul perioadelor de polenizare. Vibratiile elibereaza polenul intr-o lingurita, iar tu il poti folosi pentru a poleniza manual celelalte plante. Productivitatea culturii acelor plante creste, astfel, cu 30%.

Tu cat de deschis esti catre tehnologie?

 

Foto: shutterstock.com/ Aliaksei Smalenski