Aproximativ 70 de comenzi sunt plasate in fiecare minut pe internet, insumand 10.783 lei. Cifrele, valabile pentru prima jumatate a anului 2014, crescusera cu 30% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar trendul de crestere s-a manifestat constant pana in acest moment.
Acesta este si motivul pentru care foarte multe escrocherii se bazeaza pe specularea cresterii constante a volumului de comert online.
Spre exemplu, un hacker priceput poate descarca gratuit o aplicatie de magazin online, o poate configura si „umple” cu produse fictive, la preturi foarte mici.
Acesta este doar unul dintre zecile de pericole care ii pandesc pe utilizatorii de internet mai putin precauti.
Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand doresti sa cumperi gadgeturi:
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
- Cumpara
Este evident ca achizitionarea online a unui telefon mobil este mai riscanta atunci cand il cumperi dintr-un magazin obscur decat atunci cand il iei dintr-un magazin cu o reputatie care s-a construit in ani de zile.
Exista magazine online unde produsele sunt originale si de cea mai buna calitate. In plus, paleta de optiuni este imensa in unele cazuri, dupa cum ne conving aceste modele de telefoane de top care sunt de vanzare online.
- Verifica site-urile de unde comanzi produsele
Acest sfat se afla in stransa legatura cu cel de la punctul 1. Este foarte important ca magazinele online sa puna un service la dispozitia cumparatorilor pentru situatia in care produsul este defect sau se strica in timpul perioadei de garantie. Nu comanda, insa, produse de pe site-urile care ofera date insuficiente de contact.
In plus, unele site-uri construite de escroci atrag potentialele victime prin intermediul reclamelor de tip pop-up.
Cand o astfel de reclama te agaseaza si esti interesat de produs, cauta-l cu ajutorul Google si vezi despre ce este vorba si daca pretul produsului nu este cumva exagerat de mic. Spre exemplu, un astfel de telefon iPhone 6S, cu aceleasi specificatii, nu poate fi gasit in alta parte la un pret mai mic.- Cumpara direct din magazine
Daca nu ai incredere in tranzactiile online, ai intotdeauna posibilitatea de a cumpara produsele dintr-un magazin propriu-zis, unde le poti testa si unde le poti verifica functionalitatea.
- Compara preturile online
Pentru a fi sigur ca pretul unui anumit produs este corect, compara preturile pentru modelul respectiv cu ajutorul unor site-uri create special pentru asta.
Preturile mult prea mari si cele mult prea mici trebuie sa-ti dea de gandit.- Verifica specificatiile tehnice
Este din ce in ce mai important pentru cumparatorii de gadgeturi sa verifice specificatiile tehnice inainte de a le cumpara. Spre exemplu, pe piata exista sute de modele de tablete si de telefoane mobile, iar unele dintre ele au preturi mult mai mari decat altele, doar pentru ca modelele sunt mai noi, desi specificatiile tehnice sunt aproape identice.
Foto: shutterstock.com/bilderpool