Romania, loc fruntas la numarul de accidente rutiere. Topul celor mai frecvente cauze ale lor

Autor: B.M. Editor: Adelina Minulescu
Actualizat: 28 feb 2017, 09:23

Tara noastra ocupa locul doi in Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere.

O multime de factori concura atunci cand este vorba despre accidentele auto, în multe cazuri de vina este calitatea drumurilor, insa la o analiza atenta, exista cateva cauze care domina statisticile. Iata topul celor mai frecvente cauze care determina producerea de accidente auto:

1. Neatentia si oboseala la volan

Neatentia si oboseala excesiva in timpul condusului reprezinta factori care determina producerea celor mai multe accidente.

Nenumarate accidente rutiere s-au produs dupa ce soferul a adormit la volan, mai ales cand vine vorba despre soferii de TIR, care transporta marfuri pe drumuri din toata Europa.

Desi exista legi cu privire la orele petrecute la volan pentru soferii profesionisti, ele sunt adesea incalcate, fapt care duce la producerea unor evenimente nefericite.

Un studiu realizat de European Truck Accident Causation (Cauzele accidentelor în care au fost implicate camioane în Europa) a scos la iveala faptul ca peste 80% dintre accidentele rutiere se produc din cauza erorilor umane.

Folosirea device-urilor mobile se face vinovata de o multime de coliziuni in trafic, deoarece le distrage soferilor atentia de la drum si de la condus. In ultimii ani, in mod special, statisticile arata mult mai multe accidente produse din cauza ca soferii vorbeau la telefon sau scriau SMS-uri.

2. Depasirea vitezei regulamentare si condusul imprudent

Desi este stiut faptul ca viteza poate duce la evenimente rutiere grave, unii soferi sunt tentati sa apese mai mult decat trebuie pedala de acceleratie.

Mai mult decat atat, daca viteza excesiva este completata de consumul de alcool, asa cum este cazul adesea, posibilitatea producerii unui accident rutier creste si mai mult.

Condusul imprudent se traduce prin depasiri riscante sau neacordarea de prioritate,  comportamente ce pun in pericol mai multi participanti la trafic. Aceasta cauza merge mana in mana cu depasirea vitezei, motiv care duce atat de des la producerea de accidente.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

3.

Conditiile meteo

Conditiile meteo sunt si ele un aspect foarte important cand vine vorba despre transportul rutier. Un carosabil umed si alunecos sau ceata densa fac sofatul dificil si ridica multe probleme in ceea ce priveste transportul in siguranta.

Foarte multe accidente rutiere se produc din cauza ca soferii nu se adapteaza in mod corect la conditiile meteorologice. Un carosabil umed combinat cu viteza excesiva va creste enorm riscul de producere unui accident rutier.

Multe dintre accidentele rutiere cu urmari grave sunt produse de soferii care care transporta marfuri. Companiile sunt foarte des afectate de accidentele produse in timpul transporturilor, motiv pentru care ar trebui sa acorde o atentie sporita acestor reguli si respectarii lor de catre soferi, dar si asigurarilor auto, pentru a evita pierderile.

Aceste asigurari cargo, de pilda, reprezinta o modalitate prin care companiile se protejeaza in cazul unor incidente de acest fel.

Ele permit asigurarea transporturilor de materiale de constructii, petrol si produse chimice, echipamente industriale si o multime de alte marfuri.

Statisticile legate de accidentele auto produse la noi in tara pe parcursul anului trecut arata ca numarul incidentelor a crescut fata de anul anterior.

In cazul accidentelor fara raniti, dar care au dus la pagube materiale substantiale, s-a semnalat o crestere de circa 8,5 procente comparativ cu anul 2014, producandu-se un numar de 70.780 de accidente.

Sursa foto: Shutterstock