Detaliul pe care multi dintre proprietarii si administratorii de bloc nu il stiu! Iata ce trebuie facut pentru ca subsolul blocurilor sa nu mai fie inundat la ploile insemnate cantitativ

Editor: Bogdan Mihai Autor: B.M.
Actualizat: 28 feb 2017, 12:16

In anii din urma, la fiecare ploaie mai puternica atentia era atrasa de acumularile de apa de pe carosabil si trotuare care ingreunau circulatia soferilor si a pietonilor.

In ultimii ani, ca urmare a investitiilor in modernizarea si intretinerea sistemului de canalizare, astfel de probleme au inceput sa apara doar sporadic. Mai mult, chiar atunci cand apar anumite probleme punctuale ele sunt rezolvate intr-un timp scurt, astfel incat nu perturba viata orasului.

Lucrul acesta e cu atat mai relevant cu cat in ultimii doi ani au fost inregistrate fenomene meteorologice extreme, inclusiv ploi foarte puternice ce au determinat caderi de apa cu mult peste mediile multianuale normale.

Cel mai relevant exemplu pentru imbunatatirea infrastructurii de canalizare il reprezinta curatarea casetei de sub Dambovita. La preluarea de catre Apa Nova Bucuresti, aceasta nu mai avusese parte de lucrari de intretinere din 1990, fapt ce i-a redus capacitatea la 47%.

Dupa curatarea de catre Apa Nova, caseta a permis tranzitarea unor volume de apa echivalente cu volumul Lacului Morii (in august 2015), la debite similare cu cele ale Oltului.

Odata cu rezolvarea principalelor probleme putem observa si alte lucruri altfel trecute cu vederea. De exemplu, la ultima ploaie puternica s-a intervenit mai ales pentru evacuarea apei din subsolurile unor imobile. Aproximativ 20 dintre acestea nu aveau instalata clapeta anti-refulare, motiv care a dus la inundarea lor.

Cu ocazia aceasta am aflat ca multe dintre imobile fie nu au montate, fie au montate gresit asa numitele clapete de sens sau clapete anti-refulare.

Clapetele de sens se monteaza pe instalatia interioara de canalizare (instalatia care apartine proprietarilor de cladiri) si este in sarcina acestora, inca de la faza de proiectare a cladirii sa ia in calcul pozitia cladirii fata de reteaua publica de canalizare si sa prevada instalarea acestor clapete.

Totusi, desi nu este responsabilitatea sa, Apa Nova Bucuresti deruleaza un program gratuit de consiliere a proprietarilor de imobile pentru montarea corecta a acestor dispozitive.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Iata cum arata o clapeta anti-refulare: