Romani de tezaur din inima Bucovinei! Oameni unici care sfintesc locurile si picura in suflete crampeie de doine mentin vii traditiile stramosesti! Iata cu ce se indeletnicesc bucovinenii care sfideaza timpul

Editor: Daniela Iliuta Autor: D.I.
Actualizat: 27 mar 2017, 22:35

Pastratori ai traditiilor, romanii din Tara lui Stefan cel Mare reusesc sa mentina cu sfintenie obiceiurile si vechile lor meserii.

Desi traim vremuri in care timpul parca nu mai are rabdare, ne inghesuim intre betoanele orasului si ne lasam in urma satele cu tot cu batranii lor si nu mai privim inapoi pierzandu-ne prin hatisurile vietii, mai exista oameni care au invins vitregiile sortii si au dainuit in timp.

Pana cand un dor ne apasa, e dorul de acasa, de mainile blande ale bunicii si de praful de pe ulita copilariei.

Toate ne asteapta acolo, incremenite in vreme, nu trebuie decat sa le redescoperim! Din aceasta seara, va propunem un drum de intoarcere catre casa, sa batem la poarta batranilor din mainile carora iese aur curat si pentru care strainii si-ar da toata averea din lume.

Lumea larga ii stie, ii pretuieste si ii declara monumente vii Unesco. Pentru inceput luam calea Bucovinei, taramul de poveste cu gospodari de poveste care vor sa duca mai departe zestrea mostenita din batrani.

Batranii care innobileaza aceste locuri, reusesc sa ignore modernitatea si pastreaza cu sfintenie traditiile si indeletnicirile de care sunt mandri. Romanii din Bucovina, adevarate tezaure vii, se reunesc in sat la hore, asemenea stramosilor lor, cu straie populare deosebite, cu doina specifica locului.
"Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai", dainuie un baci coborat parca din poveste, care inca delecteaza localnicii cu sunetele fluierului sau. Baciul a adunat langa el prietenii de-o viata, bucovineni adevarati si s-au apucat de doinit si de jucat impreuna sub titulatura de "Ansamblul Obcina Stanisoarei", care duc mai departe cele mai frumoase

traditii populare.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Spre Bucovina de Nord, in comuna Bilca, un grup de rapsozi populari, alacatuit numai din femei, care duc mai departe doina stramoseasca si dansul popular autentic.

Dornice sa transmita traditiile generatiilor urmatoare, acestea astepta cu bratele deschise tinere care isi doresc sa li se alature.

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.