Anul 2017 se anunţa a fi unul dintre cei mai buni pe care i-a văzut piaţa imobiliară din România, şi asta pentru că preţurile apartamentelor şi caselor au fluctuat foarte puţin în ultimii trei ani, iar cumpărătorii au prins încredere. Pe de altă parte, s-a simţit din plin efectul pe care l-a avut „Prima Casă”, un program de succes care le-a permis tinerilor să scape de chirii şi să se mute la casa lor.
Iar in conditiile in care un complex rezidential in Bucuresti a venit cu oferte de nerefuzat la apartamente spatioase, noi, aflate foarte aproape de centrul orasului si cu acces facil la scoli, gradinite si centre comerciale, nu e greu sa ne dam seama de ce Capitala a urcat in topul oraselor in care este bine sa investesti.
Live And Invest Overseas a facut topul celor mai bune opt orase din Europa in care sa iti cumperi o proprietate, iar Capitala se numara aproape de mijlocul clasamentului, pe locul 4:
8.
Abruzzo este un orasel accesibil ca preturi si este ideal pentru familiile care se gandesc sa isi petreaca viata dupa ce ies la pensie in centrul Italiei, pe coasta de est. Regiunea nu este una foarte populata, iar peisajele sunt la fel de pitoresti ca acelea din Toscana sau Umbria, insa mai putin aglomerate de turisti. Un apartament in aceasta provincie superba, intr-o zona buna a orasului, pornesc de la 1.015
dolari pe metru patrat, dar se gasesc la vanzare si casute la aproximativ 50.000 de dolari.7. Istria, Croatia
Peninsula croata este ceva mai scumpa decat cea italiana, insa si aici sunt disponibile locuinte atat pe coasta, cat si in Istria, o regiune cu multe campuri, culturi de vita de vie si de maslini. Regiunea este un colt de istorie plin de fortarete si turnuri inalte cu clopote, multe dintre ele ridicate de romani, care au construit si un colosseum.
Arhitectura si natura se imbina superb in aceasta zona a Croatiei, iar cei care vor sa isi ia o casa aici trebuie sa stie ca preturile sunt undeva in jurul sumei de 1.300 de dolari pe metru patrat.6. Valletta, Malta
Malta a fost atat de populara ca destinatie pentru investitii imobiliare incat acum exista restrictii pentru strainii care vor sa isi cumpere o locuinta aici.
5. Algarve, Portugalia
Acest orasel atrage turisti de zeci de ani si este o destinatie preferata mai ales printre strainii care vor sa se retraga la pensie intr-un loc pitoresc si primitor.
In Algarve locuiesc peste 100.000 de expati iesiti la pensie, care au ales orasul probabil si datorita celor 3.300 de ore de soare pe an care fac dion Algarve cel mai insorit loc din Europa.'Peisajul este compus in mare parte dintr-o plaja stancoasa, plaje largi, cu nisip auriu si lagune albastre superbe. Este cu siguranta o destinatie de vis pentru oricine iubeste soarele,marea si caldura. Poti achizitiona un apartament cu 1.345 de dolari pe metru patrat si este o oportunitate de investitie turistica.
4. Bucuresti, Romania
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Centrul vechi al Bucurestiului este singura parte din oras care a reusit sa scape de buldozerele lui Nicolae Ceausescu, iar zona istorica a fost renovata partial in ultimii ani, scrie liveandinvestoverseas.com. Publicatia elogiaza centrul Capitalei, populat cu cafenele, cluburi si restaurante cochete, dar si cultura si arhitectura cladirilor, care nu si-au pierdut farmecul odata cu trecerea timpului.
Printre avantajele care mai sunt mentionate se numara faptul ca tara noastra este membra a Uniunii Europene, dar si faptul ca impartaseste o cultura urbana si valori comune cu restul Europei. Pretul unui apartament in Bucuresti este, in medie, de 1.432 de dolari pe metru patrat, insa dupa cum ai vazut mai sus, exista si variante mult mai ieftine, situate la un sfert de ora de centrul orasului.
3. Budva, Muntenegru
Ai putea avea propria ta locuinta in Budva, daca esti pregatit sa investesti 1.839 de dolari pe metru patrat. Budva este un oras vechi de peste 2.500 de ani, situat pe coasta marii Adriatice, cu un centru medieval conservat bine. Imprejurimile includ plaje superbe, cu nisip fin, iar clima este una mediteraneana, blanda.
2. Atena, Grecia
Criza economica in care s-a afundat Grecia in ultimii ani s-a reflectat din plin si pe piata imobiliara, unde preturile apartamentelor au scazut la 2.116 dolari pe metru patrat. In plus, analistii estimeaza ca scaderea va continua si in anii urmatori, avand in vedere ca tara este ingropata in datorii, iar guvernul a aplicat taieri drastice de pensii si salarii pentru a salva tara de un faliment structural.
1. Dublin, Irlanda
Economia Irlandei si-a revenit spectaculos dupa criza din 2008, iar preturile locuintelor au crescut si ele proportional. Costul unui apartament este, in medie, de 3.975 de dolari pe metrul patrat, in una din zonele bune ale orasului. Preturile au crescut cu 17,57% din 2014 pana in 2015, atingand cea mai mare crestere din ultimii 15 ani.
Cei care aleg sa investeasca in imobiliare intr-unul dintre aceste orase trebuie sa tina cont nu numai de preturile actuale ale locuintelor, ci si de oportunitatile din viitor, precum si de evolutia economiei si a preturilor in urmatorii ani, daca vor sa faca o investitie buna si de durata.
Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Andrii Lutsyk, Pawel Kazmierczak, Sorin Colac