Omul sfinteste locul! Povestea cantata a unui tezaur viu din Muntii Mehedinti! Iata cum isi canta dorul o batrana incercata de viata si cum isi alina sufletul cu doina stramoseasca

Autor: D.I. Editor: Daniela Iliuta
Actualizat: 23 aug 2021, 15:20

Intr-un catun ascuns in munti o batrana isi canta doinele de dor si jale.

Domnica Trop este prezenta pe lista romanilor recunoscuti de UNESCO drept tezaure vii. Batrana isi spune povestea prin intermediul doinelor mostenite de la stramosii sai.
"Eram pe Cornetu, pe sus! Mai de urat, sa nu-mi fie urat la capre, mai de drag. Le cantam de frica sa nu vina lupii la capre! Munceam cate un cantec!", a spus batrana.

Femeia a invatat sa doineasca pe cand era de o schioapa si acum, la apusul vietii se teme ca nu mai are cine sa duca traditia mai departe.

Nimeni nu sta sa o asculte, doar codrul si salbaticiunile ii recunosc glasul.
"Eu am cantat, dar numai de la mine, nu am luat de la nimeni! Eu le-am dat la fete, care au cerut, le-am dat! Dar eu nu am cantat de la altul, eu le-am facut cum m-am priceput, ca scoala nu am avut!", a zis femeia.

Trecerea implacabila a timpului nu a iertat-o nici pe Domnica Trop si in prezent regreta ca varsta nu ii mai permite sa cante ca altadata.
Batrana a marturisit ca ii tresalta inima atunci cand aude glasul tinerelor care doinesc, insa acum mai canta doar pentru familia ei. Retrasa in umbra trecutului  ei, batrana ramane un simbol al tinutului Mehedinti si un tezaur nepretuit.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.