Unii si i-ar dori, altii ii folosesc pe post de instrument de supravietuire. La umbra intunericului, cand gerul e mai aprig si povestea mai emotionanta se zugraveste un tablou trist, numit, mama si pruncul.
Sunt cersetorii pe care ii intalnim la tot pasul si care din banii lor munciti cu mana intinsa traiesc de o zi pe alta, fara sa faca batataturi in palma, sau alte eforturi pentru a-si intretine copiii.
Intr-o zona aglomerata a capitalei, la lasarea noptii, pe un frig cumplit, o mama isi tine copilul in brate, pentru a starni compasiunea oamenilor, care trec grabiti.
"Nu am crescut-o asa numai pe ea! Doisprezece copii am crescut pe strada, pana cand s-au facut mari! Pai, de ce sa ma judece, poate, da, intr-adevar, stau cu copilul in strada! Nu am dat in cap la nimeni! Am sotul bolnav, nu am cu ce sa traiesc! trebuie sa scot o paine pentru copii!",
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
In speranta ca unii dintre ei se vor opri si ii vor oferi fie hrana, fie cativa banuti, femeia incearca pe cat posibil sa isi expuna fetita ca si cum ar fi o marfa intr-un galantar, deoarece cu cat este mai chinuita copila
cu atat este mai utila cersitului. Insa de cele mai multe ori oamenii trec in graba, fara sa manifeste interes sau mila fata de fetita tinuta in frig ore in sir.