3 companii romanesti care au cunoscut succesul si peste hotare

Autor: B.M.
Actualizat: 02 mai 2017, 15:28

Mai intai i-au convins pe romani si apoi s-au extins si in strainatate. Sunt companiile romanesti care dau un exemplu in antreprenoriat si care activeaza si in alte tari.

Desi analizele economice arata ca Romania importa mai mult decat exporta, exista si cateva domenii si companii care au trecut granitele tarii si au ajuns niste branduri de renume in tarile din regiune si nu numai. Nu foarte multe afaceri si produse romanesti reusesc acest lucru, drumul catre alte tari fiind unul dificil si laborios. Iata, asadar, trei exemple de companii romanesti din domenii total diferite si care au reusit sa-i cucereasca si pe straini cu servicii si produse de calitate.

1. Compania de software romaneasca care are grija de computere in intreaga lume

Renumele IT-istilor romani a trecut granitele de mult. Sunt cunoscute performantele elevilor si studentilor romani in domeniul informaticii si al tehnologiei, iar o companie romaneasca de securitate cibernetica a ajuns un nume important in aceasta piata inca din 2003. Este vorba despre BitDefender, un nume pe care il recunoaste cu usurinta orice utilizator de computer din intreaga lume.

Fiind un domeniu in continua expansiune si in care nu exista granite fizice, IT-ul a reusit sa se dezvolte in tara noastra intr-un ritm fara precedent. Asa se face ca si compania romanesca producatoare a acestui antivirus a cunoscut  o ascensiune rapida si se mentine in continuare in top intr-un domeniu atat de competititiv si schimbator.

2. O companie romaneasca furnizeaza materiale de constructii pentru inca patru tari din Europa

Antreprenorii romani nu se lasa mai prejos nici cand vine vorba despre materiale de constructii. Compania Arabesque, cel mai mare furnizor de materiale de constructii si finisaje din tara noastra, s-a extins inca din 2005. Primul pas a fost catre piata din Republica Moldova, iar apoi au urmat Ucraina, Bulgaria si Serbia. Compania a fost fondata de omul de afaceri galatean Cezar Rapotan, care detine din februarie anul acesta 98% din actiunile firmei.

In Romania, Arabesque detine centre in Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov, Constanta, Iasi, Craiova, Ploiesti, Galati, Piatra Neamt, Bacau, Focsani, Tg. Mures, Oradea si Baia Mare. Anul trecut a fost deschis la Pitesti al 19-lea magazin al retelei, in urma unei investitii de aproximativ 10 milioane de euro, semn ca ascensiunea companiei nu este nici pe departe incheiata.

3. Fabrica de stat care este inca activa la sase decenii de la infiintare

Un alt exemplu dintr-un domeniu total diferit si cu un parcurs ce nu poate fi comparat cu cel al firmelor de mai sus este Antbiotice Iasi. Este o companie de stat, actionar majoritar fiind Ministerul Sanatatii. Fabrica si-a inceput activitatea din 1955, aici producandu-se penicilina. De altfel, compania a fost si primul producator de penicilina din Sud-Estul Europei. Cu timpul, productia s-a diversificat, iar compania a inceput sa lanseze si alte tipuri de medicamente, acum numarand 148 de medicamente generice de uz uman si veterinar, dar si substanta numita Nistatina.

Medicamentele produse aici se vand in peste 70 de tari din lume, din Europa, Orientul Mijlociu, dar si din America de Nord, care a fost in 2015 principala piata de desfacere, in principal prin exporturile de produse injectabile pe piata din S.U.A..

Acestea sunt doar trei exemple de companii romanesti care au reusit sa-i cucereasca si pe straini, insa desigur ca mai exista si alte branduri romanesti din alte domenii care au cunoscut succesul peste hotare.

Sursa foto: Shutterstock

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.