Tu stii cum se "taie" mustul? Daca vrei sa bei MUST dulce si de Craciun, ti-am pregatit TREI retete simple

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 30 sep 2017, 15:00

Mustul proaspat e vedeta toamnei, insa perioada lui de viata e scurta, deoarece fermentarea intervine in doar cateva zile si incepe transformarea in vin.

Exista cateva metode de a pastra gustul dulce al mustului nefermentat pentru o perioada mai lunga de timp.

 

Cea mai simpla si naturala este fierberea acestuia timp de cateva secunde. Asta omoara bacteriile care asigura fermentatia alcoolica iar mustul poate rezista cateva luni, daca e pus caldut in recipiente sterile si  inchise ermetic.

 

 

O alta metoda e adaugarea de hrean. La 10 litri de must, se folosesc 100g de hrean ras. Dupa o luna, se trage de pe drojdie. Dupa inca 2-3 saptamani(cand s-a limpezit iar), poate fi consumat. Dezavantajul acestei metode e ca gustul mustului va fi schimbat, putin, de hrean.

 

Daca nu te deranjeaza ideea de a folosi conservant pentru a opri fierberea, trebuie sa stii ca ai nevoie de aproximativ 1 gram la 1 litru de must proaspat.

Conservantul nu se dizolva direct in must, ci se pune intr-un vas cu must (aproximativ 1 litru) pe care il pui pe foc. Lasa-l pentru cateva minute, pana aproape ajunge de temperatura de fierbere, apoi toarna-l peste restul de must. 

 

Alte metode mai putin eficiente sunt congelarea si adugarea de aspirina.

 

Taguri: