Tu cum alegi ponturi pe care le joci? Vezi sfaturile specialiştilor!

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 20 nov 2017, 14:30

Internetul este suprasaturat cu ponturi. Oricine îşi poate face blog de pariuri sportive, poate posta pe platforme care reunesc opiniile mai multor pariori sau îşi poate da cu părerea despre meciuri pe reţelele de socializare.

În acest context, este foarte important să alegi ponturile celor care se pricep cu adevărat şi să le laşi în plan secund pe cele date de tipsteri aflaţi doar la stadiul încercărilor. Operaţiunea nu este dificilă. Pe specialişti îi găseşti pe site-urile comunităţilor importante de pariori online din România. Bilanţul lor este la vedere şi poţi accesa tot istoricul ponturilor. A consulta aceste informaţii este un mod de a-ţi da seama dacă tipsterul merită urmărit, dar profesioniştii se văd şi după modul în care îşi argumentează alegerea.

Ponturile care merită luate în considerare

Rutina unui parior care joacă zilnic are în vedere şi monitorizarea site-urilor pe care sunt postate ponturi. Din punctul meu de vedere, un pont care merită luat în considerare este cel de tipul avancronică, nu cel în care cineva îmi indică doar ce să joc adăugând, eventual, câteva informaţii statistice pe care le pot găsi oriunde.

O avancronică bună reuneşte toate elementele importante adunate din surse diverse, scutindu-te pe tine de timpul „cheltuit” pentru găsirea lor. De obicei, ea este structurată în două părţi.

Partea statistică include tot ce trebuie să ştii în încercarea de a identifica un tipar al confruntării dintre două echipe, dar şi cifre legate de performanţele recente ale formaţiilor. Atât pentru pariurile pe semn, cât şi pentru cele pe goluri marcate, eu consider importante: rezultatele directe, ultimele 5 rezultate ale fiecărei echipe, ultimele 5 rezultate de acasă ale gazdelor/ ultimele 5 rezultate din deplasare ale oaspeţilor, clasamentul formei, ce loc ocupă gazdele în clasamentul meciurilor de acasă/ ce loc ocupă oaspeţii în clasamentul meciurilor jucate în deplasare, rezultatele înregistrate în compania unor adversari similari (din aceeaşi zonă a clasamentului general).

Motivaţia este pe primul loc

Partea informaţiilor la zi presupune o muncă mai laborioasă de documentare, având ca izvoare predilecte site-urile oficiale ale echipelor, site-urile suporterilor, paginile de Facebook şi mass-media. Ca importanţă în economia formulării unui pronostic, eu pun pe primul loc motivaţia echipelor. „Surprizele” înregistrate în meciuri în care o echipă puternică, fără motivaţie, este învinsă de o echipă slab cotată, dar care are de luptat pentru ceva, nu sunt, de fapt, surprize. Cunoscând situaţia, poţi evita să pierzi bani pariind  pe favorita de pe hârtie sau, mai mult, poţi prinde cote mari jucând pe outsider.

Alte informaţii de context

Dacă nivelul de motivaţie este similar, sunt foarte utile informaţiile referitoare la echipele probabile şi la absenţi. Nu trebuie ignorate nici cele despre atmosfera din cele două loturi, despre forma individuală a unor jucători şi chiar despre starea vremii. Temperaturile extreme sau precipitaţiile influenţează într-o măsură importantă un eveniment sportiv desfăşurat în aer liber.

Apreciez suplimentar un pont care conţine şi elementele de tip „underground”! Un tipster profesionist, cu conexiuni solide în lumea fotbalului din România, a dat un sfat: „Atunci când pariezi, gândeşte-te că şi fotbaliştii pariază, iar la noi cam 80% din jucătorii din eşaloanele inferioare şi 20% din Liga I joacă la pariuri”. Despre posibilele blaturi se găsesc indicii în comentariile lăsate pe site-uri de cei care cunosc bine echipele şi sportivii.

Tu cum alegi ponturile?

Structura avancronicii şi informaţiile cuprinse în ea diferă de la un sport la altul. În tenis, de exemplu, primează forma de moment a jucătorilor, motivaţia şi tipul de suprafaţă de joc preferată. În baschet, este mai importantă forma pe care o au vedetele echipei, pentru că performanţa individuală contează mai mult decât în cazul altor sporturi. Dacă nu mă pricep foarte bine la sportul respectiv, un pont bun este cel în care mi se explică pe înţelesul meu de ce ar trebui să risc banii pe ce gândeşte acel tipster. Tu cum alegi ponturile pe care le joci?

 

Taguri: