E ca o harta din aceea veche a piratilor in care x-ul ne indica unde putem gasi comoara. Insa, daca ar fi sa desenam o harta a naturii, probabil ar fi plina numai de x-uri! Natura in sine este o comoara, insa mare pacat ca nu stim sa o pretuim la adevarata ei valoare.
Ne atacam corpul cu diverse medicamente, cu diverse tratamente sugerate de doctori. Pentru cea mai mica raceala, avem deja o lista insemnata de pastile pe care trebuie sa le luam, asta in conditiile in care stramosii nostri se tratau doar cu ceaiuri si produse naturiste facute chiar de ei!
Natura ofera atat de multe, insa sunt prea putine persoane care observa asta! Prinsi de rutina si de fuga zilnica, preferam sa luam lucrurile ca atare si sa nu mai privim alternativele. De ce sa ne tratam cu plante cand e mult mai simplu sa ne bombardam corpul cu medicamente?
Catina, de foarte multe persoane ignorata si considerata chiar si nesanatoasa, poate avea o multime de beneficii pentru organismul nostru. Forma ei mica si rotunda ce seamana cu o pastila ne poate face sa credem ca este o pastila, insa una naturala cu foarte multe beneficii.
Catina mai este numita si „ ginsengul romanesc” datorita tuturor proprietatilor pe care le are. Este foarte bogata in vitamine si poate inlocui cu brio o gramada de medicamente. Catina este bogata in vitaminele C, A, E, B, flavonoide cu acţiune antioxidanta si antiinflamatoare, microelemente, taninuri, enzime si pectine.
Uleiul de catina face minuni pentru persoanele care sufera de boli de piele. Exista foarte multe afectiuni de acest gen ca de pilda: psoriazisul, diversele eczeme, mancarimile si chiar si arsurile. In cazul in care mergi la mare si doresti sa-ti protejezi pielea de radiatiile ultraviolete, uleiul de catina este mult mai indicat decat toate produsele din comert.
Iti protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare, o hraneste si o revitalizeaza pentru ca uleiul de catina contine vitaminele A, B1, B2, C, E si K. In cazul eczemelor sau mancarimilor, uleiul se poate aplica fie extern, direct pe zona afectata de 2-3 ori pe zi, sau intern, pe cale orala, o lingurita de trei ori pe zi.
Uleiul de catina este foarte bun si in cazul persoanelor agitate si stresate. Catina este foarte bogata in fosfor si calciu, in vitaminele B si vitamina C. Dupa maces, catina are cel mai ridicat continut de vitamina C.
Pentru persoanele care depun foarte mult efort intelectual sau fizic si se simt obosite si lipsite de vlaga, se recomanda consumul zilnic a 20 de lingurite de ulei de catina, sau 4-5 lingurite de fructe proaspete amestecate cu miere.
Inlatura anemia la persoanele foarte slabite. Gratie continutului bogat de vitamine si minerale, catina face minuni pentru persoanele aflate in convalescenta sau care sufera de anemii.
Persoanele care doresc sa faca o atfel de cura ar trebui ca, timp de o luna, sa consume fructe proaspete sau cateva lingurite de ulei de catina si rezultatele vor fi impresionante. Catina poate avea efecte miraculoase si in cazul afectiunilor hepatice sau cronice, cateva lingurite de suc de catina zilnic te poate scapa de o gramada de probleme.
Catina este buna si pentru inima si sistemul circulator. Intareste vasele de sange si reduce semnificativ colesterolul.
Cantitatea mare de antioxidanti pe care o contine iti protejeaza inima si vasele de sange, iar daca mai amintim si efectul anticoagulant atunci putem spune despre catina ca e medicamentul perfect pentru persoanele ce sufera de boli cardiace.
Daca proprietatile impresionante pe care le au plantele si beneficiile naturii ar fi pe deplin folosite, atunci nu si-ar mai dori nimeni sa foloseasca medicamente! In loc de obisnuitul antibiotic atunci cand esti racit, poti inlocui cu o „pastila de catina”.