Putini stiu inca ca aceasta pastila nu este chiar atat de banala pe cat pare si ca, daca este administrata necorespunzator, poate duce chiar la deces.
Iata de ce trebuie sa tineti cont atunci cand decideti sa incepeti un tratament cu paracetamol:
1. In prospect sunt indicate dozele in functie de varsta si de greutate. Nu depasiti aceste doze! Doza recomandata copiilor este de 60 mg/kilogram corp/zi.
2. Paracetamolul trebuie luat o data la patru ore, in cazul adultilor, si o data la sase ore in cazul copiilor.
3. Pentru calmarea durerilor, utilizati doze cit mai mici posibil si pentru o perioada cit mai scurta de timp.
4. Cereti avizul medicului pentru continuarea administrarii de paracetamol daca durerile persista mai mult de cinci zile sau daca febra nu scade dupa trei zile.
5. Atentie la riscurile pe care le presupune supradozarea paracetamolului! Daca luati alte medicamente, verificati daca nu cumva si acestea contin paracetamol. Acetaminofenul – substanta activa din paracetamol – se gaseste in numeroase medicamente, singur sau in asociere cu alte principii active.
Dozele foarte mari de paracetamol pot provoca leziuni hepatice ireversibile.6. Acest medicament poate fi luat cu precautie in timpul sarcinii si alaptarii.
7. Paracetamolul este contraindicat in insuficienta hepatica severa.
8. In cazul insuficientei renale severe, mai ales in cazul virstnicilor, paracetamolul se administreaza o data la opt ore.
9. Persoanele sub tratament anticoagulant trebuie sa consulte medicul daca iau paracetamol in doze mari mai mult de patru zile, pentru ca exista riscul de hemoragie.
10.In cazul regimului alimentar hiposodat trebuie sa tineti cont de continutul in sodiu al comprimatelor efervescente care contin paracetamol.