Iată ce au descoperit cercetătorii despre somn şi vise

Author: Silviu Bunea Webeditor: Daniela Iliuta
Actualizat: 16 feb 2018, 16:08

Oamenii care nu visează au somnul mai liniştit şi mai bun, dorm mai bine, mai profund.

. Omul îşi poate perturba somnul cu medicamente de tipul somniferelor sau cu diferite excitante, ceea ce nu este bine pentru organism, somnul fiind un element foarte important în fiziologia umană.

Tulburările de somn sunt cele mai răspândite boli în rândul populaţiei de pe întreg globul. Foarte mulţi oamenii visează, sunt agitaţi, se rostogolesc în pat noaptea, au coşmaruri sau vise fel şi fel, iar a doua zi simt oboseala din organism. Fiecare om îşi dă seama singur dacă a dormit suficient de bine în timpul nopţii, în funcţie decât de odihnit se simte a doua zi dimineaţă. Uneori oboseala de dimineaţă poate fi creată şi de sunetul ceasului deşteptător care te trezeşte brusc dintr-o fază de somn profund.

Somnul este considerat rezultatul oboselii. Oamenii de ştiinţă spun că există un ,,orologiuˮ intern al organismului din glanda pineală din encefal şi că există o substanţă care are rolul de a provoca somnul. În ceea ce priveşte visul, pentru acest fenomen inexplicabil încă se fac cercetări şi este considerat un fenomen psihologic.

În timpul somnului omul întră în faza REM la fiecare 90 de minute

Acest lucru a fost spus de cercetători. Putem visa în faza de REM dar şi în alte faze ale somnului. Visele din faza de REM pot fi mai complexe şi pot avea calitatea unor halucinaţii. Atunci pleoapele sunt închise, pupilele se contractă iar ochii se mişcă rapid sub acestea. Se spune despre creier că în această fază este la fel de activ ca în faza de veghe. În celelalte faze ale somnului visele sunt mai raţionale. Când se intră în faza de somn scade temperatura corpului, tensiunea arterială, ritmul cadiac, muşchii devin relaxaţi iar tonusul muscular este slab.

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au studiat visele şi au căutat explicaţia acestora. Cei care interpretează visele se numesc oniromanţi, datorită lor au apărut şi cărţile de vise. Nu există o interpretare de vise generală, dar se spune că oamenii visează atunci când sunt afectaţi în mod deosebit de evenimentele recente şi impresiile din zilele trecute. Visele ajută la consolidarea amintirilor, unele sunt obişnuite, altele sunt considerate premonitorii.

Uneori visele se transformă în coşmaruri probabil datorită declanşării sentimentelor negative subconştiente. Potrivit statisticilor, la bărbaţi coşmarurile sunt mai frecvente decât la femei, probabil şi din cauza stilului de viaţă pe care îl duc, ei fiind forţaţi să fie mai duri mai ales în dorinţa de a-şi apăra poziţia socială. Majoritatea viselor sunt uitate în momentul trezirii, acest lucru se întâmplă multor oameni, dar ei îşi dau seama că au visat deşi nu ştiu să spună ce anume.  

Sfaturi utile pentru a avea un somn liniştit, profund, fără vise

  • ·         Nu mânca seara târziu.
  • ·         Alege alimente care se digeră foarte uşor pentru cină.
  • ·         Evită alimentele care se digeră mai greu.
  • ·         Ultima masă este bine să fie cu 4 ore înainte de a merge la somn.
  • ·         Nu consuma alcool pentru că este o cauză a tulburărilor de somn.
  • ·         Aeriseşte bine camera în care dormi. 
  • ·         Încearcă să fii calm, să scapi de gânduri negative şi de stres înainte de a te culca.

De ce este bine să dormi după-amiaza?

Somnul este foarte important pentru organism noaptea dar şi după-amiaza. Oamenii de ştiinţă au spus motivul principal pentru care este indicat să dormi după-amiaza: ,,Somnul de după-amiază promovează performanţa.ˮ Pentru a avea performanţă (iar aici ne referim mai ales la sportivi) trebuie respectate orele de somn.

Somnul te face mai sănătos şi mai inteligent, te ajută să îţi păstrezi frumuseţea. S-a constatat că somnul îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi de reacţie, memoria, puterea musculară, starea de sănătate a întregului organism. Trebuie respectat un program de somn, astfel calitatea somnului devine din ce în ce mai bună. Dacă ora de somn este 22 dar te culci mai târziu cu 2 ore sau mai devreme de această oră apar tulburări ale somnului, organismul nu se va odihni cum ar trebui în mod normal.

Fiecare dintre noi trebuie să respectăm programul de somn, pentru că deşi activitatea şi mişcarea sunt importante pentru sănătate, nu aveam nevoie numai de acestea, ci şi de relaxare şi odihnă pentru a fi în formă.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.