Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi lasatul secului pentru Postul Pastelui. Iata ce nu ai voie sa faci. E mare pacat!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 18 feb 2018, 14:40

Lasatul secului pentru Postul Pastelui este o traditie crestina care marcheaza ultima zi in care se mai poate manca de dulce, inainte de inceperea celui mai lung si aspru post al anului.

In toate zonele rurale din tara Lasatul secului pentru Postul Pastelui joaca un rol extrem de important. Foarte multe traditii inca se tin. De exemplu, Lasata Secului de Pasti pastreaza traditii specifice inceputului unui an agrar, sarbatorit odata cu echinoctiul de primavara.

Lasatul secului pentru Postul Pastelui marcheaza si acel moment de cumpana dintre noul an agrar si cel vechi. In functie de aceasta sarbatoare sunt tinute si obiceiurile si datinile locului.

Acestea se impart in doua categorii: sarbatori care au loc inaintea de Lasatul Secului in „Saptamana Nebunilor” si obiceiuri care se tin in saptamana „Caii lui Santoader”.


O alta datina ce tine de Lasatul secului pentru Postul Pastelui, care se pastreaza si in zilele noastre este "Legarea granelor". Acest obicei se practica pentru ca pasarile sau alte daunatoare sa nu distruga recolta gospodarilor.


In unele sate din Covasna, de Lasatul secului pentru Postul Pastelui se practica un alt obicei vechi, cel al focurilor purificatoare. Pe inserat, pe dealuri se aprind focuri. Conform traditiei, in acest fel atmosfera se purifica in comunitatea respectiva, ajutand totodata si la alungarea spiritelor rele. Mai mult, se credea ca prin savarsirea acestui ritual se asigura si perpetuarea renasterii la viata.

Iar in regiunea Munteniei, de Lasatul secului pentru Postul Pastelui, nurorile obisnuiesc sa prepare placinte cu branza dulce si stafide pe care mai apoi le ofera soacrelor, pentru ca relatiile lor sa ramana
„dulci” si in timpul Postului Mare.
(sursa: calendarulortodox.ro)