Situatii in care trebuie sa iti inlocuiesti casa de marcat

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 19 feb 2018, 17:13

Casele de marcat sunt dispozitive indispensabile pentru operatorii economici care desfasoara activitati comerciale.

Legislatia in vigoare presupune inregistrarea tuturor operatiunilor fiscale prin intermediul caselor de marcat. Omiterea efectuarii inregistrarilor zilnice, dar si utilizarea neconforma a caselor de marcat pot aduce penalizari substantiale sau chiar inchiderea activitatii economice desfasurate.

Defectarea casei de marcat va poate ingreuna activitatea, intrucât toate operatiunile trebuie inregistrate. In astfel de situatii trebuie anuntat operatorul avizat cu care aveti contract de service si mentenanta incheiat. Toata activitatea economica derulata pana la repunerea in functiune a casei de marcat, trebuie consemnata in cartea de interventie a aparatului fiscal. 

Realizarea inspectiei periodice este operatiunea care asigura buna functionare a dispozitivelor de fiscalizare. Insa sunt numeroase situatiile in care aceste aparate nu mai indeplinesc corespunzator sarcinile si trebuie inlocuite. Daca utilizati case de marcat de la Datecs, trebuie doar sa contactati un operator pentru primii suport si asistenta. 

In rândurile urmatoare vom prezenta câteva dintre defectiunile care va pot da batai de cap, dar si situatiile in care aparatele de marcat trebuie inlocuite: 

Una dintre cele mai frecvente erori este reprezentata de inregistrarea vânzarii fara ca bonul sa se tipareasca. Cauzele ce pot determina aceasta eroare pot fi determinate de defectiuni la alimentarea cu energie electrica, de lipsa de rola de hârtie sau de prezenta impuritatilor pe zona de imprimare. Daca tehnicianul responsabil cu service-ul descopera defectiuni la sistemul de alimentare, dispozitivul trebuie inlocuit. 

Functionarea incorecta a tastelor este o defectiune ce apare de obicei fie din pricina manipularii necorespunzatoare, fie din cauza uzurii. In aceasta situatie operatiunile fiscale nu mai pot fi inregistrate, deci casa de marcat trebuie schimbata.

Aparatul de inregistrare fiscala trebuie inlocuit când intervine uzura tehnica. Sunt numeroase situatiile când dispozitivele sunt invechite din punct de vedere tehnologic si nu mai corespund cerintelor impuse de Administratia Fiscala, deci datele inregistrate nu sunt valide. Folosirea caselor de marcat cu softuri invechite este considerata o abatere grava de catre inspectorii fiscali si este penalizata ca atare.

Defectarea memoriei fiscale este o alta situatie ce presupune contactarea tehnicianului care de ocupa cu mentenanta sistemului. Dupa realizarea diagnosticului, daca aceasta componenta nu poate fi inlocuita se impune schimbarea intregului sistem de inregistrare a activitatii economice. 

Casa de marcat trebuie inlocuita când este manipulata necorespunzator. Semnele unui tratament agresiv pot fi observate când tastele nu mai raspund la comenzi, când sertarul nu se inchide/deschide. Alte urme ale manipularii defectuoase sunt: deteriorarea afisajului, oprirea in timpul functionarii, resetare la lansarea unor comenzi simple.

O alta situatie care impune inlocuirea caselor de marcat este reprezentata de introducerea unor noi norme de transmitere a informatilor fiscale catre institutiile statului. Modificarile legislative recente impun agentilor economici sa achizitioneze si sa utilizeze case de marcat cu jurnal electronic. Astfel toate firmele care vând bunuri si servicii sunt obligate sa treaca de la actualele sisteme de fiscalizare cu jurnal pe hârtie, la case de marcat cu jurnal electronic. Noile dispozitivele propuse de guvernanti trebuie conectate la sistemele Agentiei  Nationale Antifrauda Fiscala. Aceasta masura este luata pentru a eficientiza procesul de combatere a evaziunii fiscale. 

Conform acestei masuri legislative toate firmele mari si mijlocii care desfasoara activitati economice, trebuie sa inlocuiasca pâna la  data de 1 iunie 2018 casele de marcat traditionale cu altele prevazute cu memorie electronica. Firmele mici au timp sa achizitioneze si sa implementeze casele cu jurnal electronic pâna la 1 august 2018. 

Casele de marcat sunt asadar dispozitive esentiale pentru operatorii economici. Sunt solutii de business inteligente care usureaza procesul de fiscalizare al activitatii desfasurate. Folosirea unor echipamente performante constituie un factor de sporire a randamentului, totodata reprezinta un mod confortabil de a analiza rapoartele de activitate. 

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.