Solutii de tratament pentru apneea in somn

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 14 mar 2018, 14:39

Cel putin teoretic, oamenii petrec o treime din viata dormind. Somnul este vital si esential pentru sanatate si indispensabil pentru functionarea optima a organismului.

In timpul somnului se petrec anumite schimbari in organism, cum ar fi scaderea ritmului respiratiei si al inimii, modificarea presiunii sangvine si a temperaturii corpului. Daca orele de somn sunt insuficiente sau somnul prezinta probleme, vor fi afectate inevitabil functiile organismului si implicit sanatatea.

Din categoria tulburarilor respiratorii in somn face parte si apneea, o afectiune a aparatului respirator care se manifesta prin intreruperea temporara a respiratiei. Pacientii care sufera de apnee in somn se opresc din respirat frecvent si in mod repetat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde si un minut.

Consecintele apneei in somn (SAS)

Atunci cand un pacient are cel putin 10 intreruperi ale respiratiei, fiecare cu o durata de cel putin 10 secunde, intr-un interval de o ora, la creierul sau ajunge o cantitate mai mica de oxigen, iar concentratia de bioxid de carbon din sange va creste si vor aparea variatii ale ritmului cardiac. Scaderea cantitatii de oxigen declanseaza acele “microtreziri” insotite de sforaituri si inspiratie brusca.

Aceste treziri partiale conduc la un somn superficial, care la randul sau conduce la refacerea insuficienta a organismului in timpul noptii, si la oboseala si somnolenta pe parcursul zilei. Prin urmare, capacitatea de concentrare si performantele profesionale ale pacientului au de suferit considerabil. Pe termen lung, aceasta afectiune dauneaza organelor vitale. Netratata, apneea in somn poate duce la unele complicatii, cum ar fi afectiuni cardiace, tensiune arteriala si atac cerebral.

Tratarea apneei in somn

Din fericire, exista tratament pentru apnee. Tratarea sindromului de apnee in somn se face cu ajutorul unor sisteme speciale, numite APAP sau CPAP. Rolul acestor aparate este de a suplini deficitul de oxigen in intervalele in care au loc intreruperi ale respiratiei.

CPAP se bazeaza pe insuflarea de aer cu presiune cu ajutorul unei interfeţe. Aceasta poate fi o masca faciala sau nazala, conectata la un aparat cu rol de compresor. Presiunea pozitiva eliberata in timpul inspirului si expirului mentine deschis lumenul faringian, care duce la suprimarea apneelor, hipopneilor, sforaiturilor si a consecintelor acestora.

Pentru alegerea aparaturii si mastii potrivite pacientului supus testarii, este necesara inca o noapte de investigaţii, in care se monteaza poligrafului un aparat de tratament (APAP) pentru realizarea titrarii poligrafice. Medicii ofera solutii si pentru cazuri mai speciale. De exemplu, unii pacienti necesita in inspir o presiune mai mare decat in expir. In aceasta situatie se foloseste sistemul BIPAP, care asigura IPAP (presiune in inspir) si un EPAP (presiune in expir).

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.