Pompe de caldura sol-apa, pentru ca tehnologia merge mai departe

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 02 apr 2018, 10:28

Tinem pasul cu schimbarea, cu noile dezvoltari tehnologice, lucru perfect firesc. Pompele de caldura sol-apa inlocuiesc cu succes centralele clasice pe lemne, peleti, pe gaz sau electrice.

Daca inainte se folosea soba, centrala pe lemne i-a luat locul. Fie lemne, carbuni sau peleti, alimentarea ei necesita o sarcina periodica, la fel si curatarea. In plus, trebuie sa te asiguri ca detii mereu materia prima pentru ca centrala sa functioneze.

In cazul unei case mai mari, asadar suprafata mare si volum mare de apa calda, centrala electrica nu se recomanda. In plus nu este de neglijat nici costul facturilor destul de mari. 

In cazul centralei pe gaz poate fi impedimentul de a nu exista retea de racordare disponibila, in plus, gazele sunt o sursa naturala epuizabila. Ne putem astepta asadar la costuri care vor creste.

Prin urmare, incalzeste casa cu pompe de caldura moderne! In cazul in care esti usor sceptic sau nu iti este clar ce presupune aceasta tehnologie, afla mai multe din randurile de mai jos!

De cate tipuri sunt pompele de caldura?

Principiul pompelor de caldura se rezuma simplu la transferarea caldurii din mediu, energie captata din aer, apa sau din sol (sursa este de fapt soarele) in casele noastre.  

Astfel, exista pompe de caldura de aer, pompe de caldura apa-apa si, nu in ultimul rand, pompe de caldura sol-apa.

Pompa de caldura de aer, asa cum numele o spune, extrage energie direct din aer, insa trebuie stiut ca in cazul acesteia coeficientul de performanta este mai mic si ca este important casa sa fie izolata in mod corespunzator.

Pompa de caldura apa-apa inseamna ca sursa de incalzire este energia solara captata de apa lacurilor, insa pentru ca nu exista aceasta sursa mereu disponibila, se extrage caldura din apa din panza freatica.

 Pompele de caldura sol-apa se bucura de o raspandire larga, mai putin cunoscute la noi, ele sunt implementate cu succes la scara larga in tari precum Suedia, Germania, Finlanda, Franta. Acestea extrag caldura stocata in pamant si o transfera in casa.

Extragerea energiei din sol este cea mai raspandita, actiune care are loc cu ajutorul forajelor (tuburi introduse in sol la o adancimne de 70 - 140 de metri).

Pompe de caldura sol-apa - o investitie in viitor

Pompele de caldura sol-apa folosesc o sursa de energie inepuizabila si anume caldura inmagazinata in pamant.

Sistemul este compus din forajele de adancime, pompa de caldura (camera tehnica) si instalatia detinuta in casa (calorifere, incalzire prin pardoseala).

De specificat este ca, desi investitia este una mai mare decat in cazul centralelor clasice, utilizarea pompelor de caldura sol-apa inseamna facturi reduse luna de luna, prin urmare economii pe termen lung si amortizarea investitiei.

Pompele de caldura sol-apa furnizeaza atat caldura in timpul iernii, racirea locuintei vara (se inverseaza principiul) si apa calda menajera.

Durata de viata a pompelor de caldura sol-apa este indelungata, pana la 50 de ani, in plus nu necesita revizii.

Pe langa confort si economia de bani, pompele de caldura protejeaza mediul, contribuind in mod semnificativ la reducerea emisiilor de CO2.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.