Povestea ”osemintelor neîngropate” în anul 1918. Copii, femei şi bărbaţi erau trimişi să le strângă şi să le ducă la biserică

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 15 apr 2018, 08:00

Foarte multe comune din România au câte un monument sau un mic cimitir al militarilor morţi din Primul Război Mondial. Sunt aproape standardizate şi se întâlnesc în special în Muntenia şi Moldova. Ele spun povestea ”osemintelor care zăceau neîngropate” în anul 1918 pe teritoriul ţării, care în acele momente se pregătea de Marea Unire.

Când focul războiului încă nu se stinsese în România, la începutul anului 1919, printr-un ordin al Ministerului de Război către toţi reprezentanţii posturilor de jandarmi din ţară, se dispunea ”de urgenţă” ca aceştia să se prezinte la preoţii din toate comunele pentru a colabora ”în chestiunea strângerii şi îngropării oseminetlor celor ce-au căzut în luptă, oseminte care zăceau neîngropate”. Istoria acestor oseminte este prezentată în volumul ”Eroul Necunoscut”, apărut sub semnătura Valeriei Băleanu la Editura Militară.

Citeşte mai departe pe www.libertatea.ro

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.