Inaltarea Domnului 2018 si Ziua Eroilor, traditii si obiceiuri! Ce nu e bine sa faci astazi!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 17 mai 2018, 10:20

Inaltarea Domnului se sarbatoreste in fiecare an la 40 de zile dupa Pasti.

De Inaltare, la 40 de zile de la Paste, Mantuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Maslinilor. Conform scrierilor bisericesti, la aceasta minune au mai luat parte si Apostolii si cei doi îngeri. Acestia din urma le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos si le-au cerut sa nu fie coplesiti de durerea despartirii de Mantuitor.
In urma hotararilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe din anii 1999 si 2001, Inaltarea Domnului a fost consfintita ca Zi a Eroilor si ca sarbatoare nationala bisericeasca.

In aceasta zi, bisericile romanesti din tara si din strainatate sarbatoresc pe toti eroii romani care au cazut pe campul de lupta pentru credinta, dreptate, intregirea neamului sau apararea tarii.
Se spune ca, dupa Învierea sa din morţi, Mantuitorul s-a aratat Sfintilor Sai ucenici si Apostoli, timp de 40 de zile, prin multe semne doveditoare. A vorbit cu ei şi i-a îndemnat sa raspândeasca în toata lumea invatatura crestina.


Traditii si obiceiuri de Inaltarea Domnului. Ce nu e bine sa faci astazi!

De Inaltarea Domnului, cei superstitiosi nu dau nimic din curte, in special sare şi foc. Pentru ca se crede ca vor avea parte de cearta şi de paguba altfel. De asemenea, în aceasta zi nu se seamana nimic, deoarece nu vor da culturile rod. Muncile campului sunt interzise, la fel ca si cele facute în casa şi pe lânga casa.


Nu se coase în aceasta zi, nu se spala haine, nu se matura si nici nu se tese.

Inaltarea Domnului mai marcheaza si ultima zi din an in care se mai vopsesc oua si se mai coace pasca pâna anul viitor, de Paste.