Cumpara-ti instrumente de scris de calitate
Oricat de tentant ar fi sa te folosesti doar de tastatura cand scrii, in sala de clasa nu poti face acest lucru. Prin urmare, cumpara-ti niste instrumente de scris de calitate, care sa nu zgarie hartia. Din „arsenalul” tau de instrumente de scris de calitate nu ar trebui sa lipseasca pixurile, creioanele si stilourile. Instrumentele de scris de calitate nu doar ca nu zgarie hartia, dar nu-ţi afecteaza nici frumusetea scrisului. De asemenea, instrumentele de scris de calitate rezista foarte bine in timp.
Fa-ti un plan
Inainte sa incepi sa scrii ceva, este obligatoriu sa-ti faci un plan, deoarece oricat de creativ consideri ca esti, iti garantam ca o sa ai dificultati sa-ti asterni gandurile pe foaie fara o strategie foarte bine pusa la punct. Ca sa-ti fie cat mai simplu sa intocmesti respectivul plan, gandeste-te la ceea ce ai dori sa transmiti la inceputul, la mijlocul si la finalul textului pe care il vei scrie. Pentru fiecare dintre cele trei parti importante ale scrierii, noteaza-ti cateva idei pe care le vei dezvolta in textul propriu-zis.
Gaseste-ti un ritm
La fel ca la alergare, este foarte important sa-ti gasesti propriul ritm cand scrii. Prin urmare, analizeaza momentele din zi in care dai cel mai ridicat randament la scris. Daca obisnuiesti sa scrii doar dimineata, incearca sa o faci si la pranz si seara, astfel incat sa observi cand te „misti” cel mai bine.
Nu folosi Wikipedia
Wikipedia este o enciclopedie online gratuita, la scrierea careia poate participa orice persoana. Chiar daca multe dintre articolele gazduite de respectiva enciclopedie sunt foarte bine documentate, ar fi bine sa incerci sa nu citezi din ea, in lucrarile pentru scoala, deoarece profesorilor nu le place acest lucru. Wikipedia poate constitui un punct de plecare pentru documentarea lucrarilor tale, dar sursele principale, pe care sa le citezi in scrierile ta, este obligatoriu sa fie unele foarte serioase. Iar orice sursa serioasa o vei gasi in biblioteca institutiei de invatament pe care o urmezi.
Reciteste
Dupa ce termini de scris o lucrare, ar fi bine sa o editezi de mai multe ori, astfel incat sa te asiguri ca mesajele tale sunt transmise corect si concis. Daca poti, roaga un prieten sau o ruda sa citeasca lucrarea, dupa ce o editezi, si cere-i feedback in ceea ce priveste claritatea informatiilor din respectiva scriere. In cazul in care totul este in regula cu informatiile transmise, finalizeaza totul cu o verificare a greselilor gramaticale si de ortografie.