Prima sedinta la psiholog – ce trebuie sa afli

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 24 iul 2018, 14:28

Prima sedinta la psiholog, indiferent ca este vorba despre o consultatie sau psihoterapie, poate fi inspaimantatoare pentru cei mai multi.

Nu ai habar ce se intampla, cum se desfasoara, ce atitudine va avea terapeutul. Daca nu te vei simti in largul tau? Daca intrebarile ce ti se vor adresa te vor pune in dificultate? Daca nu ti se potriveste psihoterapia sau daca nu rezonezi cu terapeutul – sunt numai cateva aspecte dintr-o avalansa de intrebari ce iti va invada mintea. Starile de nervozitate si tensiune dinainte de prima sedinta la psiholog sunt frecvente. Toata lumea le experimenteaza, in special atunci cand vine vorba despre momente emotionante si marcante din viata. 

Mai jos vei gasi raspunsul la cateva intrebari frecvent intalnite. Vei afla ce se petrece in prima sedinta la psiholog si ce astepari poti avea de la aceasta. Desigur, fiecare psiholog are modul sau de a aborda o prima sedinta, raportat la nevoile si particularitatile fiecarui pacient in parte.

Lucruri esentiale de stiut inainte sa mergi la psiholog

• Este important sa te documentezi cu privirire la principalele tipuri de pshioterapie si care este rolul fiecareia in parte.

• Rolul psihologului nu este acela de a te judeca sau condamna pentru problema ta. El nu va fi surprins de situatia ta, fiind acolo sa te ajute sa o depasesti.

• Faptul ca ti-ai facut curaj sa vii la terapie dezvaluie despre tine ca esti o persoana puternica si luptatoare, nicidecum slaba.

• Terapia nu este folositoare numai in situatiile de criza sau atunci cand te confrunti cu probleme extrem de dificile.

• Este important sa stii ca terapia desfasurata de psiholog Bucuresti Daniel Ivan are loc in conditii de maxima confidentialitate, deci poti sta relaxat din acest punct de vedere si atunci cand abordezi aspecte mai putin confortabile.

• Este recomandat sa nu imparatasesti cu nimeni ceea ce se intampla in decursul psihoterapiei, asta pentru a pastra experienta autentica, fara a permite sa fie afectata de infiltratii, parerile si credintele familiei sau cunoscutilor.

Cum procedezi atunci cand suni sa faci prima programare la psiholog

Atunci cand suni pentru programare vei fi intrebat care este problema pentru care ai nevoie de ajutor specializat. Se va stabili o data si o ora convenabila ambelor parti. Apoi vei afla cum poti ajunge la cabinetul de psihoterapie. 

Cum va decurge prima sedinta la psiholog

Prima sedinta la psiholog este rezervata in scopul aflarii problemelor care te-au facut sa pasesti pragul unui astfel de cabinet. Vei dezvalui care sunt motivele pentru care doresti sa beneficiezi de psihoterapie. Este important sa il pui la curent pe psiholog daca ai mai recurs la psihoterapie, precum si la ce metode ai mai apelat pentru a-ti rezolva problemele. De asemenea, vei vorbi despre modul in care te afecteaza situatia ta.

Iti vei expune asteparile legate de psihoterapie, iar psihologul te va informa cu privire la politica de confidentialitate, la costul si durata unei sedinte. Frecventa intalnirilor se va stabili in functie de tine, de programul si nevoile tale. Vei afla modalitatea in care vei fi ajutat pentru a-ti putea atinge obiectivele. Ulterior, veti fixa de comun acord o data si o ora in care vei fi beneficiarul absolut al psihoterapiei.

Cu ce ramai din prima sedinta la psiholog

O prima sedinta este suficienta pentru a-ti face o idee cu privire la terapie si terapeut. Iti vei da seama daca stilul lui se pliaza pe al tau, daca iti inspira incredere. Este in regula sa te bazezi pe instinct. Nu esti obligat sa continui sa faci pshioterapie atunci cand constati ca ceva nu iti convine. Esential este sa simti ca esti in zona ta de confort alaturi de persoana care iti va fi psihoterapeut.

Daca o prima discutie ar trebui sa stii, in mare, modul in care vei fi ajutat. Este bine sa afli care este numarul de sedinte de care ai nevoie si, in linii mari, parcursul terapiei. Terapia nu coincide mereu cu aceasta planificare din cauza unor neprevazute ce pot aparea. Este firesc sa se intample o astfel de situatie. Unele persoane au convingerea ca vin la terapie cu o anumita problema si descopera ulterior ca motivul este altul pe care nici nu l-ar fi banuit. 

Cum sa fructifici la maximum sedintele de psihoterapie?

• Nu ezita sa intrebi cu privire la orice neclaritate. 

• Este indicat sa stii cu privire la ce doresti sa te confesezi si ce anume doresti sa obtii de la terapie. In acest sens, iti poti fixa singur cateva obiective inca dinainte de a ajunge la cabinet. In cadrul terapiei nu exista limite de discutie, nu trebuie sa te cenzurezi. Intre pacient si psihoterapeut nu trebuie sa existe nicio bariera conversationala. Scopul acestuia din urma este acela de a aduce progres si vindecare.

• Ai convingerea ca tu ai prioritate in procesul terapeutic, iar psihologul din Bucuresti Daniel Ivan te ajuta sa ajungi acolo unde iti doresti.

• Pastreaza terapia pentru tine. Scopul este acela de a te proteja de parerile neavizate ale unor persoane care pot declansa incertitudini.

• Accepta schimbarea si respecta temele stabilite cu psihologul. Psihoterapia este prin definitie un proces ce implica schimbarea, motiv pentru care trebuie sa fii deschis la tot ceea ce inseamna ea. Este normal sa treci prin momente de disconfort.

• Transmite-i psihoterapeutului tot ceea ce te deranjeaza la el. Modul in care te intelegi cu acesta te poate ajuta sa iti imbunatatesti relatiile din viata ta.

Fiecare psiholog spera ca pacientii sai sa se intoarca la viata de dinainte mai puternici si mai increzatori, cu sentimentul ca au gasit solutia potrivita problemelor lor. In cazul in care ai mai multe curiozitati, pagina oficiala danielivan.ro este de real ajutor. 

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.