Ce se intampla cu vremea in Romania? Meteorologii au facut anuntul: de ce nu se mai opresc furtunile si ploile! Ce ne asteapta in perioada urmatoare, vestile nu sunt deloc bune

Autor: Bogdan Mihai Editor Web: Daniela Iliuta
Actualizat: 24 iul 2018, 15:43

Luna iulie a fost una dintre cele mai ploioase ale acestui an, desi in mod normal canicula ar fi trebuit sa isi faca aparitia.

Meteorologii spun ca acest lucru nu este normal pentru aceasta perioada si au dezvaluit recent si motivul din cauza caruia vremea a luat-o razna in Romania.

"Motivele sunt mai degraba atipice. Din fericire, nu am avut manifestari foarte violente decât izolat. Cauza este masa de aer rece care a stationat in zona central-estica a Europei, in timp ce pe partea de vest a continentului si in zona câmpiei ruse au persistat unele mase de aer mai cald.

De altfel, este atipic si pentru aceste regiuni", a declarat Robert Manta, meteorolog ANM.

El a adaugat ca o astfel de vara umeda a avut loc si in 2010 in Romania.

"Este o vara foarte umeda, dar nu foarte departe de normalul termic. Intr-adevar, vremea este mai racoroasa decât ar trebui. In mai mult de jumatate din zilele lunilor iunie si iulie a plouat in cea mai mare parte a tarii.

Au mai fost insa veri umede. Anul 2010 e cel mai bun exemplu", a mai spus Robert Manta.

Cititi si: Imagini socante pe litoral: o furtuna apocaliptica a devastat plaja din Mamaia! Turistii au fost luati prin surprindere VIDEO

Cod portocaliu de ploi in Romania

Administratia Nationala de Meteorologie a emis un cod portocaliu valabil in perioada 24 iulie, ora 17:00 – 25 iulie, ora 21:00.

Potrivit atentionarii, in intervalul mentionat vor fi ploi abundente in Dobrogea. Se vor acumula cantitati de apa de 40- 50 l/mp si izolat 70- 80 l/mp.

Meteorologii au emis si un cod galben valabil de pe 24 iulie, ora 11:00, pana pe 25 iulie, ora 21:00.

In intervalul mentionat, indeosebi in regiunile estice, sud-estice si in toate zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin averse local torentiale, descarcari electrice, intensificari ale vântului ce vor lua si aspect de vijelie si izolat caderi

de grindina.

Prin acumulare sau in intervale scurte de timp se vor inregistra cantitati de apa de peste 25 l/mp si pe arii restrânse 40...50 l/mp.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.