Anunt socant: gazele folosite de Jandarmerie au efecte cancerigene! La ce trebuie sa fie atenti cei care au fost la protestul din Piata Victoriei pe 10 august

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 16 aug 2018, 11:35

Apar noi detalii despre gazul folosit de Jandarmerie pentru dispersarea multimii la protestul din 10 august.

Raul Patrascu, un chimist care a absolvit Universitatea Yale din Statele Unite, sustine ca acesta are efecte atat pe termen scurt cat si pe termen lung si ca, in anumite situatii, poate provoca aparitia cancerului.

Potrivit lui Raul Patrascu, pe termen scurt victimele pot suferi iritatii puternice si arsuri ale zonelor care au intrat in contact cu gazul.

Pe termen lung efectele pot fi mult mai grave.

Femeile insarcinate pot naste bebelusi morti, iar o concentratie mare de gaze poate provoca modificarea ADN-ului si chiar aparitia cancerului.

Raul Patrascu sustine ca protestatarii din Piata Victoriei ar trebui sa fie foarte atenti la semnele pe care le primesc de la organismul lor deoarece vineri, in Piata Victoriei, s-a dispersat o cantitate foarte mare de gaze.

"Vineri, in Piata Victoriei, temperatura a fost ridicata, ceea ce a potentat efectele gazului, piata fiind imprejmuita de cladiri inalte, iar acest lucru impiedica dispersarea gazului si ajuta la concentrarea lui in piata.

Nu s-a folosit doar o data gazul, ci a fost dispersat cu ajutorul sprayurilor, grenadelor, gazul in rafala incepand cu ora 17.30 si pana tarziu in seara, dupa ora 22.

"Acest lucru a dus la concentrarea gazului destul de mare si foarte greu de precizat, neavand probe de la fata locului, concentratia reala care a existat atunci. Din ce se vede pe filmari, este de necontestat, ca a existat o concentratie mare de gaze in piata", a explicat Raul Patrascu, pentru digi24.ro.