Fractura piciorului - simptome, prim ajutor, recuperare

Webeditor: Bogdan Mihai Author: Silviu Bunea
Actualizat: 21 aug 2018, 11:25

Fractura unui picior poate surveni oricand, in timpul practicarii unui sport, la serviciu sau chiar pe strada.

Un astfel de incident trebuie tratat cu foarte multa seriozitate, pana la sosirea unui echipaj de paramedici, de aceea, vom vorbi putin mai jos despre cum poate fi acordat primul ajutor, in cazul unei fracturi de picior, precum si despre perioada de recuperare.

Simptomele fracturii piciorului

Primul ajutor in cazul fracturii piciorului

Recuperarea in cazul unei fracturi de picior

Simptomele fracturii piciorului

Mai intai de toate, sa incepem prin a defini o fractura de membru. Putem discuta despre existenta unei fracturi, atunci cand la nivelul oaselor (de la membrele inferioare sau superioare) au loc fisurari, rupturi s.a. In cazul in care fisurarea sau ruperea unui os are loc sub piele, vorbim despre o fractura inchisa. Daca osul afectat strapunge pielea, atunci putem spune ca exista o fractura deschisa, situatie in care pot aparea hemoragiile interne.

Iata care sunt simptomele cele mai des intalnite, in cazul fracturilor:

  • inflamatie locala, in zona osului afectat;

  • probleme in cazul miscarii membrului fracturat;

  • deformare vizibila a membrului respectiv;

  • instalarea socului.

Primul ajutor in cazul fracturarii piciorului

Asa cum spuneam si in randurile de mai sus, acordarea imediata a primului ajutor este extrem de importanta, deoarece victima poate resimti un soc mult mai mic. Iata cum poate fi acordat primul ajutor, in cazul in care o persoana si-a rupt piciorul:

  1. Resuscitare cardio-pulmonara

In cazul in care victima este inconstienta sau nu respira, trebuie sa suni imediat la 112 pentru a solicita de urgenta ajutor specializat. Insa pana la sosirea paramedicilor, tu trebuie sa incepi de indata resuscitarea cardio-pulmonara.

2. Oprirea hemoragiei

In cazul in care victima prezinta pierderi masive de sange, cauzate de fracturarea osului piciorului, se va aplica pe rana (in cazul in care vorbim despre o fractura deschisa) un pansament steril sau o bucata curata, rupta dintr-un articol vestimentar. Mai mult decat atat, picioarele trebuie sa fie mai sus de nivelul inimii, iar capul mai jos de nivelul acesteia, pentru o stabilizare temporara a fluxului sanguin.

3. Confort si mentinerea temperaturii corporale

Daca este cazul, acopera victima cu o patura pentru a-i mentine temperatura corporala. Pentru un plus de confort, poti ajuta victima cu perne, paturi suplimentare sau folii termoizolante, pentru o stabilizare temporara, pana la venirea echipajelor de prim-ajutor.

4. Realizarea unei atele

Poti improviza o atela din mai multe materiale, chiar la locul incidentului. Foloseste bucati de lemn, carton sau plastic, pentru a imobiliza piciorul fracturat pe lungime, cu ajutorul a doua atele prinse deasupra si dedesubtul fracturii.

Leaga apoi intregul ansamblu cu o bucata de material sintetic. Este extrem de important sa folosesti bucati cat mai mari de tesatura, pentru a te asigura ca nu exista deplasari la nivelul articulatiilor, in zona in care osul piciorului este fracturat.

5. Compresa rece pe os

In cazul in care discutam despre o fractura deschisa, poti aplica pe os o compresa cu gheata, insa nu direct pe leziunea deschisa, ci pune mai intai o carpa curata pe rana, urmand ca apoi sa aplici compresa despre care vorbeam. Astfel, durerea resimtita poate fi ameliorata, iar extinderea inflamatiei poate fi impiedicata.

Recuperarea in cazul unei fracturi de picior

In cazul in care ai suferit o fractura de picior, recuperarea poate fi un proces lung si costisitor. Vizitele la medicul ortoped, sedintele de kinetoterapie sau achizitionarea de tehnica medicala specifica (carje, scaun cu rotile, atele etc) costa, insa trebuie sa stii ca poti opta pentru un imprumut rapid, pentru care aplici online in aproximativ 7 minute.

Un astfel de imprumut rapid iti ofera posibilitatea de-a primi pana la 2000 de lei, pe care sa ii restitui intr-o perioada de 35 de zile. Accesarea unui imprumut rapid este foarte simpla si nici nu ai nevoie de giranti sau adeverinte de venit.

Rapid, flexibil, extrem de accesibil si 100% online, un imprumut rapid de pana la 2000 lei poate acoperi fara probleme o parte din cheltuielile neprevazute, aparute odata cu fracturarea unui picior.

Tu hotarasti de ce suma ai nevoie si cand vrei sa restitui suma imprumutata, iar faptul ca totul se intampla online, te scapa pe tine de drumuri in plus, pentru a te concentra mai mult pe sanatatea piciorului.  

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.