Caldura ieftina - energia geotermala la indemana tuturor pentru facturi mici si un mediu fara poluare

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 05 sep 2018, 11:13

Cand se apropie iarna, multi dintre noi ne gandim la consumul de caldura si la facturile ce urmeaza a fi platite in sezonul friguros. Cu atat mai mult proprietarii de case stiu ca gestionarea cheltuielilor se face altfel pe perioada anotimpului rece.

Daca stai la casa si te intrebi cum te poti bucura de caldura ieftina, asadar de facturi mici, raspunsul vine din partea pompelor de caldura sol-apa, numite si pompe de caldura geotermale.

Afla ce inseamna o pompa de caldura si ce implica ea din randurile de mai jos!

Pompa de caldura geotermala

Pompa de caldura geotermala inlocuieste clasicele centrale pe combustibil solid, gazos sau electrice. Spre deosebire de acestea, pompa de caldura foloseste energia geotermala pentru a incalzi, respectiv pentru a raci casa.

Pompa de caldura devine astfel un sistem de incalzire care protejeaza mediul, dat fiind faptul ca in loc de arderea combustibililor fosili (care inseamna producerea bioxidului de carbon) se foloseste caldura stocata in pamant de la razele soarelui.

Pompa de caldura sol-apa (geotermala) functioneaza asadar ca un sistem de incalzire si racire, fara a avea nevoie de lemne, gaz. In plus, este foarte silentioasa si fiabila.

Pompa de caldura geotermala poate fi folosita pentru orice casa, indiferent de dimensiunea ei si inlocuieste cu succes actualele surse de incalzire (daca nu se afla in faza de constructie). 

Cu alte cuvinte, o pompa de caldura sol-apa poate asigura fara nici cea mai mica dificultate si fara elemente ajutatoare, incalzirea pe timp de iarna si racirea casei in anotimpul calduros.

Monteaza si tu o pompa de caldura si te vei bucura de reducerea costurilor de energie. Mai mult decat atat, nu necesita verificari, asadar cheltuieli de intretinere, de curatare.

Cum functioneaza pompa de caldura?

Pompa de caldura poate functiona pe baza de colectori orizontali montati in pamant sau colectori verticali. In primul caz, este necesar mai mult spatiu in curte, de asemenea, trebuie mentionat ca instalarea colectorilor orizontali nu au nevoie de foraj, deci costul este mai redus. Cu toate acestea, trebuie sa se stie ca acesti colectori orizontali sunt la o adancime de 2 m, acolo unde temperatura pamantului nu este constanta. Prin urmare, firma care monteaza trebuie sa aiba suficienta experienta in dimensionarea corecta a sistemului pentru o performanta ridicata a pompei de caldura.

Pompa de caldura cu foraje (adica sonde verticale) se bazeaza pe temperatura constanta a Pamantului. La o adancime de aproximativ 100 m, acesta are o temperatura stabila de-alungul anului, in jur de 12⁰C, prin urmare casa poate fi incalzita fara nici cea mai mica dificultate pe tot parcursul anului. Datorita acestei energii preluate din sol, o pompa de caldura foloseste cu 40% - 60% mai putina energie decat sistemele clasice de incalzire.

Pompele de caldura geotermale reprezinta cea mai rentabila solutie de incalzire si racire a casei.

Desi investitia este mai mare pentru pompele de caldura decat in cazul centralelor clasice, pe termen lung fiecare luna iti va oferi facturi reduse. Asadar, iti vei amortiza investitia si te vei bucura de costuri reduse pentru o viata intreaga. Caldura Pamantului este o sursa inepuizabila, aflata la dispozitia noastra, iar cu ajutorul pompelor de caldura geotermale o putem exploata cu succes.

Pompele de caldura sunt folosite la nivel global, foarte multe tari au promovat intens acest sistem de incalzire datorita nevoii acerbe de a reduce incalzirea globala.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.