Se schimba banii! Scapa de aceste bancnote pana in decembrie 2018

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 21 aug 2021, 05:25

Fiti siguri ca ati scapat de aceste bancnote pana la sfarsitul lunii decembrie

Banca Centrala Europeana a anuntat ca va opri emiterea bancnotei de 500 de euro incepand de anul viitor. 

Banca Centrala Europeana a anuntat ca va opri emiterea bancnotei de 500 de euro. Potrivit unui comunicat al bancii, cea mai mare bancnota euro va putea fi folosita pana in decembrie 2018, cand va fi retrasa din circulatie.  

Oficialii europeni au motivat aceasta decizie prin incercarea de reducere a activitatii ilegale in care se utilizeaza bancnota, in special finantarea terorismului.

Insa chiar si dupa luarea acestei decizii, bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie timp de mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata.

Aproape 30% din cele peste 1.000 de miliarde de euro aflate in circulatie anul trecut erau pastrate in bancnote de 500 de euro, potrivit datelor BCE.

Aceasta este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate in circulatie la nivel mondial, avand o valoare de aproape cinci ori mai mare decat cea mai mare bancnota americana in circulatie, cea de 100 de dolari.

Bancnotele si monedele euro circula incepand din anul 2002 iar in 2013 BCE a demarat tiparirea celei de-a doua serii de bancnote euro, incepand cu cea de 5 euro. Ulterior au fost tiparite noi bancnote de 10 şi 20 de euro.

O astfel de decizie reprezinta o mica victorie pentru cei care sustin ca bancnotele mari faciliteaza finantarea terorismului.

Insa chiar si in conformitate cu planul aflat în discutie, bancnotele de 500 de euro vor ramane in circulatie timp de mai multi ani, putand fi utilizate in continuare la plata si de

asemenea vor putea fi rascumparate la ghiseele bancilor centrale dupa ce nu vor mai fi tiparite.