Unde merita sa calatoresti pentru o cafea cu adevarat buna

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 01 oct 2018, 16:22

Oameni, arhitectura, muzee, istorie... Tu pentru ce vizitezi un oras?

Pentru tot mai multi amatori de calatorii, o prioritate in sine in alegerea unei destinatii este calitatea cafelei. Pentru ca aceasta bautura, desi universala, are anumite particularitati in functie de loc.

Bineinteles, n-ai cum sa dai gres cu tarile consacrate: Brazilia, Columbia, Kenya, Etiopia. Dar exista destinatii cu priza la cafegii, destul de accesibile din Romania. Mai ales ca poti plati biletele sau cazarea cu un card de credit.

1. Viena

Daca nu-ti poti imagina cafeaua fara lapte, cafenelele vieneze sunt pentru tine. Ajungi repede cu avionul, ba chiar si cu masina. Iar experienta senzoriala nu se rezuma la licoarea din ceasca. Cladirile care gazduiesc aceste cafenele sunt, de cele mai multe ori, niste capodopere arhitectonice din perioada imperiala. De altfel, au fost inscrise si in Patrimoniul UNESCO. 

Ce sa comanzi: Wiener Melange, un shot de espresso cu mult, mult lapte. 

2. Roma

Se spune ca nu exista italian care sa nu fi baut cafea. Pana la urma, aici s-a inventat espresso-ul. Iar in Cetatea Eterna, nu poti intoarce capul fara sa vezi un local care serveste cafea ireprosabila. Mica, intensa si datatoare de energie. Exact ce ai nevoie dupa o portie de paste bune si inainte de o plimbare printre vestigii. Ţine minte doar cateva reguli de aur: fara cafele cu lapte dupa 10 dimineata si fara amestecuri complicate.

Ce sa comanzi: un caffè, per favore! Niciodata esspreso, e de la sine inteles ca asta vrei.

3. Reykjavik

Pare o alegere ciudata, dar cultura cafelei a explodat in capitala mica a Islandei. Pe de o parte, lipsa marilor lanturi internationale a dat nastere unei competitii foarte mari in randul micilor cafenele locale, fiecare cu moduri noi si tot mai creative de preparare. Pe de alta parte, cand sunt -20 de grade afara, o cafea fierbinte e fix ce trebuie. Practic fiecare islandez pasionat de cafea are impulsul de a-si transforma pasiunea in afacere. Ceea ce inseamna ca peste tot gasesti cafea proaspat prajita si macinata. 

Ce sa comanzi: latte sau cappuccino.

4. Istanbul

De cand n-ai mai baut o cafea turceasca? Pare ca arta prepararii acestei cafele moare incet-incet. Dar nu si in Istanbul, unde espressoarele si filtrele inca n-au devenit la moda. Poate pentru ca turcii au o traditie bogata in materie si pare ca s-au nascut cu ibricul in mana. Vei fi fascinat nu doar de bautura densa, neagra si plina de gust, ci si de modul in care este preparata. Cafea, apa si zahar, intr-un ibric din cupru, deasupra unei flacari sau intr-un nisip incins. Un adevarat spectacol vizual si sonor. 

Ce sa comanzi: o kahvesi, pentru o cafea la ibric, cu caimac gros.

5. Londra

Pana nu demult, era o adevarata provocare sa gasesti o cafea buna in capitala Angliei. Dar lucrurile s-au schimbat radical. Australienii si neozeelandezii au dat startul in urma cu vreo 10 ani. Iar lucrurile au evoluat repede. Practic, cel mai mare atuu al cafenelelor britanice este entuziasmul inceputului. Aici, barista se straduiesc mai mult si sunt mai dispusi sa inoveze. Asa ca poti avea multe surprize placute. 

Ce sa comanzi: incepe cu un flat white si exploreaza posibilitatile.  

Pasiunea pentru cafea a modelat si chiar schimbat marile orase din toata lumea. Te invitam sa explorezi aceste locuri cu propriile papile. Pentru ca doar asa poti aprecia particularitatile pe care aceasta bautura le are in fiecare colt de lume. Iar ca sa nu simti ca ai baut cea mai scumpa cafea din istorie, lasa biletele si alte cheltuieli mari in seama unui card cu rate fara dobanda*, precum CardAvantaj

*Dobanda zero se aplica daca se achita lunar suma totala de plata, astfel cum este evidentiata in extrasul de cont emis de catre Banca. Pentru o limita de credit de 5.367 lei, dobanda fixa este de 28%/an, rata lunara de plata este de 512,57 lei, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 38,94%, fiind calculata pentru suma menţionata mai sus retrasa in intregime in prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (Romania) S.A. şi rambursata in 12 rate lunare egale. Valoarea totala platibila este de 6.307,27 lei incluzand dobanda, comisionul anual de administrare cont curent de card in valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plata in valoare de 107,69 lei.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.