Inca o data, echipa “Asta-i Romania!” scoate in evidenta problema asistatilor social din tara noastra, care nu vor sa munceasca nici in ruptul capului, desi sunt apti de munca.
“Decat loc de munca, mai bine munca deloc, este principiul dupa care traiesc, pe banii nostri, miile de asistati social. Degeaba le intinde Statul <covorul rosu> si ii roaga sa se angajeze, pentru ca pe unii ii ia plansul numai cand aud de munca.
Echipa “Asta-i Romania!” a ajuns in orasul Titu, Dambovita, acolo unde a avut loc, de curand, Bursa Locurilor de Munca. Aranjati, mai marii Judetului stau fata in fata cu o mana de cetateni ajunsi la targul de job-uri veniti, teoretic, pentru a-si gasi serviciu.
“N-am lucrat de cand sunt. Lucrez acum? Hai, nu, serios!”
La festivitatea de deschidere a Bursei Locurilor de Munca din Titu, 270 de agenti economici, atat din oras, cat si din celelalte localitati limitrofe au venit cu oferta de 385 de locuri de munca vacante, insa nu prea au gasit angajati.
De la un an la altul sunt mai multe locuri de munca si tot mai putini cei interesati de ele.”Numarul locurilor de munca se duce spre 90.000, fata de 70.000 existente in 2012, dar nu exista oameni”, spune Ionut Savoiu, Administrator Public al Judetului Dambovita.
Stresati la gandul ca ar trebui sa munceasca, asistatii social nu cred ca <li se poate intampla asa o nenorocire> si intra in panica sau li se face rau.
Declaratiile unora dintre acestia sunt halucinante.“N-am lucrat de cand sunt. Lucrez acum? Hai, nu, serios!”, spune una dintre femeile prezente la acest targ.
Numai cand aud de munca, asistatii social sunt cuprinsi de emotii, iar lacrimile le curg siroaie pe obraz. Aurica Ungureanu, si ea una dintre asistatele social, in varsta de 45 de ani, insista ca e bolnava si abia se mai tine pe picioare.
“Noi suntem bolnavi, nu putem sa muncim. Am dosarul de boala la mine, nu pot sa stau nici in soare cu capul. Daca merg de aici, la 2-3 metri, cad. Trebuie sa stau la umbra, altfel imi vine rau de la soare si cad. Sunt si cu capul, si cu fierea si cu ochiul … Uite, stau un pic in soare si-mi vine rau de la inima”, marturiseste doamna Aurica.
Si asa, Romania pierde inca o “batalie” in fata asistatilor social, o lupta in care statul ofera, iar asistatul refuza.
Studiile arata ca unul din patru tineri din tara noastra nu munceste si nici nu studiaza. Si tot ei sunt cei care cred ca salariile sunt prea mici si ca "nu merita" sa-si piarda timpul pentru atat de putin. Nu vor sa dea comoditatea de acasa... pentru un salariu lunar.
Piata muncii din Romania se afla intr-o situatie de criza: peste 250.000 de persoane primesc venit minim garantat, iar 20 la suta dintre cei cu putere de munca lucreaza peste granite.