Este important ca intre proprietar si chirias sa existe o buna relationare. Bineinteles, tu vei alege locuinta in care vei sta, in functie de zona dorita si utilitatile puse la dispozitie. Foloseste-te de platformele online pentru a cerceta preturile pietei. Vezi oferte pentru chirie in Cluj-Napoca.
Cand ai gasit locuinta conform cerintelor tale, este bine sa stii, odata cu incheierea contractului de inchiriere, care iti sunt drepturile.
Afla din acest articol mai multe informatii.
Recuperarea garantiei
Daca este pentru prima data cand te muti cu chirie, s-ar putea ca plata garantiei sa nu iti surada deloc. De cele mai multe ori ea este echivalentul unei luni intregi de chirie. Prin urmare, daca ati stabilit ca te muti la 1 octombrie si in prima zi a lunii se face si plata, cand te vei muta o sa ai de dat suma chiriei X 2.
Tine cont ca atunci cand vei elibera apartamentul iti vei putea recupera banii dati pentru garantie. Acest lucru inseamna sa nu fi facut restante la plata utilitatilor si nici sa nu fi deteriorat bunurile din apartament.
Garantia este de fapt suma de bani pe care proprietarul si-o asigura, astfel incat daca la plecarea chiriasului are deteriorari in apartament sau restante la intretinere, sa nu le plateasca din banii lui.
Prin urmare, pastrezi lucrurile in stare buna si nu ai restante, primesti la final banii pe care i-ai dat pentru garantie.
Folosirea in mod linistit a spatiului
Ti se pare firesc ca in casa in care locuiesti sa nu intre nimeni inopinat. Cum ar fi sa te lovesti nas in nas de proprietar cand te astepti mai putin? Sunt proprietari care uita ca nu au dreptul sa mai foloseasca locuinta, atata vreme cat este inchiriata, drept urmare vin in verificari neasteptate.
Daca nu isi respecta aceasta obligatie de a pune locuinta in folosinta fara a tulbura linistea chiriasului, contractul poate sa inceteze.
Modificari aduse apartamentului
Sentimentul de acasa poate fi resimtit si atunci cand stai cu chirie. Acest lucru poate insemna imbunatatiri pe care tu sa le aduci apartamentului. Asadar, ai dreptul sa faci modficari in apartament sau imbunatatiri cu acordul proprietarului. Tine cont ca trebuie sa stipulezi in contract clauze concrete, ca aceste imbunatatiri sa ti se scada din chirie. In caz contrar, s-ar putea ca proprietarul sa nu isi asume plata pentru tot ce ai adus nou.
Sfatul este sa ai contract de inchiriere apartament, acesta include foarte clar obligatiile de ambele parti. In plus, prezenta contractului va insemna ca nu vei putea fi dat afara peste noapte, ca proprietarul s-a razgandit si are nevoie de apartament. In cazul unor situatii urgente, vei fi anuntat din vreme, o perioada de preaviz de 60 de zile (daca intervalul de timp pentru care se face plata chiriei este de o luna sau mai mult).
In plus, obligatiile fiscale nu intra in sarcina chiriasului, ci doar a proprietarului.