Pentru organizarea scrutinului a fost nevoie de 163 de milioane de lei si de mobilizarea a zeci de mii de oameni – de la politisti si jandarmi, la membri ai sectiilor de votare si observatori ai organizatiilor civice.
Prezenta la vot, in strainatate, a fost mai mare decat cea inregistrata la alegerile parlamentare de acum 2 ani, iar cele mai multe voturi au fost inregistrate in tarile in care se aflau cele mai mari comunitati de romani.
In Romania, potrivit BEC, prezenta la vot a fost de 20,41%, insuficienta pentru ca referendumul sa poata fi declarat valid. In aceste conditii, Constitutia nu se modifica si ramane definitia de pana acum a casatoriei ca fiind intre „soti”.
Aproximativ 3,73 de milioane de romani au votat in cele doua zile de referendum.
Cei mai multi votanti au fost in judetul Suceava, singurul in care s-a depasit pragul pentru validare. Acolo s-au prezentat la urne 30,67% dintre alegatori.
Urmatoarele judete in top sunt Dambovita cu 28,98% si Bihor cu 28,98%.
La polul opus se situeaza Covasna, cu o prezenta de doar 8,50%, Harghita, cu 11,12% si Tulcea 14,09%.
In Capitala, prezenta la vot a fost de 15,74%. Potrivit BEC, in Bucuresti au votat aproape 282 de mii de persoane, din totalul de peste 1.790.000 de pe listele permanente.
Cei mai multi votanti au fost in in Sectorul 1, cu o prezenta de 18,51%, si in Sectorul 6, cu 17,09%.
Presa internationala a facut relatari cu privire la prezenta scazuta la referendum.
Jurnalistii de la The Washington Post mai afirma ca referendumul a fost sustinut de Biserica Ortodoxa Romana, insa opozitia a indemnat ca acesta sa fie boicotat.
Potrivit postului BBC, rezultatul referendumului "poate fi considerat o surpriza, deoarece un sondaj publicat vineri arata ca sustinerea referendumului este in proportie de 90%".