Studiu: Oamenii pot recunoaste cel putin 5.000 de chipuri

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 11 sep 2020, 13:20

Studiul a fost realizat de o echipa de cercetatori britanici din York.

Conform studiului, fie ca este vorba despre prieteni, membri ai familiei, straini din mijloacele de transport sau persoanele publice, oamenii sunt capabili sa recunoasca in jur de 5.000 de chipuri.

Studiul demonstreaza ca abilitatile noastre de recunoastere faciala ne permit sa distingem in fiecare zi mii de chipuri intalnite in locuri aglomerate sau pe ecranele telefoanelor smartphone ori a televizoarelor.

„In viata de zi cu zi, suntem obisnuiti sa identificam prieteni, colegi si celebritati, precum si multi alti oameni.

Insa nimeni nu a stabilit numarul de chipuri pe care oamenii le cunosc cu adevarat”, a spus Rob Jenkins, din cadrul Departamentului de psihologie al Universitatii York.

Pentru acest studiu, publicat in jurnalul Proceedings of the Royal Society B, Jenkins si echipa sa au solicitat participantilor sa noteze cate chipuri si le amintesc din viata personala. Voluntarii au fost apoi invitati sa faca acelasi lucru cu oamenii pe care ii recunosteau fara insa a-i cunoaste personal.

De asemenea, participantilor li s-au aratat mii de imagini cu persoane celebre – doua poze ale fiecaruia, din motive de coerenta – si au fost intrebati pe cati i-au recunoscut.  Fiecare dintre participantii testati si-au putut aminti intre o mie si zece mii de chipuri.  „Am constatat ca oamenii cunosc, in medie, aproximativ cinci mii de chipuri”, a declarat Rob Jenkins.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.