[Video] Brancusi se rasuceste in mormant! Ce s-a intamplat cu casa celui mai mare sculptor roman

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 11 sep 2020, 11:30

Din pacate, inevitabilul s-a produs!

Casa din satul Hobita, Judetul Gorj, in care s-a nascut si a copilarit marele sculptor Constantin Brancusi, se afla intr-o stare avansata de degradare si, de curand, unul dintre pereti s-a prabusit, lucru care ar putea antrena distrugerea completa a intregii constructii. Din pacate, autoritatile nu pot interveni, deoarece locuinta este proprietate privata, iar statul nu a reusit sa o achizitioneze din lipsa de fonduri.

" Am citit cu durere in suflet despre prabusirea ultimelor vestigii ale Casei de la Hobita, cea in care s-a nascut marele Constantin Brancusi si, care, din pacate, se afla de foarte

mult timp intr-o stare avansata de degradare. Constructia in paragina este proprietate privata si, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Directia Judeteana pentru Cultura Gorj, din subordinea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, intentioneaza sa intreprinda o inspectie la fata locului. De asemenea, in aceeasi curte, la cativa metri distanta, autoritatile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu", a explicat ministrul George Ivascu, intr-un comunicat citat de Mediafax.

Locuinta a fost clasata pe lista monumentelor istorice acum 15 ani. La vremea aceea s-a constatat prezenta unor elemente din lemn originale. De la un an la altul, constructia s-a derapanat treptat, apoi i-a disparut acoperisul, iar acum, i s-a prabusit unul dintre pereti.

Constantin Brancusi, considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea, s-a nascut pe 19 februarie 1876, in localitatea Hobita, judetul Gorj, si a decedat pe 16 martie 1957, la Paris.

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.