Peste 10.000 de oameni la prima editie a Festivalului Vinului Moldovei

Autor: Silviu Bunea Editor Web: Daniela Iliuta
Actualizat: 12 oct 2018, 18:45
video Foto(5)

Pe 6 şi 7 octombrie, peste 10.000 de oameni au ales să îşi petreacă weekend-ul la prima editie a Festivalului Vinului Moldovei şi să se bucure de aproape 150 de sortimente de vinuri şi de muzica celor 8 trupe prezente pe scenă.

Vinul şi cultura moldovenească au fost savurate într-un eveniment organizat de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului din Republica Moldova şi desfăşurat în paralel cu Ziua Naţională a Vinului de la Chişinău.

Vinul, cadrul natural deosebit de la Lagoo-Snagov, spaţiile de relaxare, vremea însorită şi muzica de calitate au oferit vizitatorilor cel mai bun prilej de a ieşi din casă în weekend-ul ce tocmai a trecut.,, Ne bucur ăm să vedem că Festivalul Vinului Moldovei a avut un debut atât de spectaculos prin numărul impresionant de vizitatori.

Prin acest proiect ne-am dorit să punem laolalt ă ceea ce românii îndrăgesc cel mai tare din ceea ce înseamnă Moldova de peste Prut: vinurile bune, muzicienii noştri, gastronomia şi tradiţiile, multe dintre ele comune. Am decis ca evenimentul de aici să se desfăşoare în paralel cu Ziua Naţională a Vinului de la Chişinău tocmai pentru a sublinia importanţa conexiunii dintre România şi Moldova, în an centenar.
Avem acelaşi grai şi aceleaşi soiuri de vin, iar festivalul care tocmai s-a încheiat a demonstrat că avem şi acelaşi suflet”
, a declarat Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).

În spaţiul de la Lagoo-Snagov au fost prezente 30 dintre cele mai importante crame din Republica Moldova, iar experienţa degustării vinurilor a fost nu doar savuroasă, dar şi digitalizată, pentru prima oară la un astfel de eveniment impresiile publicului putând ajunge în timp real la producători, prin soft-ul special creat pentru festival.

În intervalul 12:00 – 17:00, în preambulul concertelor, vizitatorii au fost însoţiţi în experienţa lor de degustare de somelierul Ştefan Teriş, care a comentat de pe scenă, alături de prezentatorul Radu Constantinescu, maniera optimă în care ne putem bucura de vinurile de calitate. Universul gastronomiei moldoveneşti a fost prezentat publicului de Chef Marian Danu şi de scriitoarea Angela Braşoveanu. Pe cele aproape 6 hectare pe care s-a defăşurat festivalul, publicul a putut experimenta stări diverse, de la serenitatea şi liniştea lacului aflat pe domeniul Lagoo, până la spaţiile special dedicate copiilor, zonele de degustare şi gastronomie sau demonstraţiile folclorice pe ritmurile
dobei celebrei Bunici din Moldova, care a acompaniat brandurile Din Inimă.

Cea mai dinamică zonă a festivalului a fost cea din faţa scenei, unde au putut fi ascultaţi cei mai iubiţi artişti din Republica Moldova: Carla’s Dreams şi Zdob şi Zdub.  Muzica propusă de organizatori a fost pe toate gusturile, de la fusion-jazz-ul adus pe scenă de Irina Sârbu Band şi Nadia Trohin & Mircea Tiberian la eclectismul celor de la Cuibul sau trupa Valeriei Stoica.

Nu a lipsit nici rock-ul alterntiv autohton prin trupele The Mono Jacks şi Byron.

“Este minunat că Festivalul Vinului are loc în acelaşi timp cu Ziua Naţională a Vinului de la Chişinău. Este o sincronizare a valorilor culturale, pentru că vinul, în afară de gust, are şi istorie şi tradiţie. O asemenea asociere este binevenită pentru că, deşi suntem 2 ţări, cultura noastr ă este aceeaşi, cultura vinului este aceeaşi, la fel şi tradiţiile şi obiceiurile.

Moldovenii au vin bun, au avut mereu şi este foarte bine că toată lumea află acest lucru.” – au declarat cei de la Carla’s Dreams.

Roman Iagupov, solistul trupei Zdob şi Zdub ne-a spus că: Muzica uneşte oamenii, iar vinul are aceeaşi proprietate. Credem că vinul deschide uşi şi îi face pe oameni să fie mai prietenoşi. Un festival al vinului moldovenesc combinat cu muzică bună este o idee minunată. Este prima edi ţ ie a acestui eveniment şi ne dorim să devină o tradiţie, să fie din ce în ce mai mare."

Vinul Moldovei. O legendă vie este brandul de ţară care reuneşte toţi producătorii de vinuri din Republica Moldova şi este marcă înregistrată susţinută de Oficiul Naţional al Viei şi Vinului. Acesta a reorientat complet industria viticolă din Republica Moldova către calitate şi excelenţă, de aceea Vinul Moldovei este un vin al schimbării şi al transformărilor, dar şi o promisiune şi un angajament faţă de consumatori.

Un eveniment Vinul Moldovei – O legendă vie

Recomandat de: Europa FM, Kanal D

Organizatori: Universum, Quartz Records

Parteneri: Asociaţia Studenţilor şi Elevilor Basarabeni, Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti

Parteneri media: National Geographic, OZB, România Liberă, Agerpres, Cariere, Igloo, Revista Biz, Vin2.ro, Revista Horeca, Business 24, Ziare.com.

 

Taguri: