"Sindromul Italia", explicat de specialisti pe intelesul tuturor

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 11 sep 2020, 09:30

Conf. univ. dr. Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru la Spitalul de psihiatrie "Elisabeta Doamna", din Galati, ne explica ce inseamna asa numitul fenomen "Sindromul Italia".

Potrivit medicilor specialisti, „Sindromul Italia” a fost, initial, definit in mod eronat ca o patologie psihica specifica femeilor care migreaza in Europa de Est, pentru a lucra ca asistenti familiali, si care se poate extinde catre copiii pe care ii lasa acasa. Dupa cum arata tezele de doctorat si articolele de specialitate publicate de sociologii italieni, „Sindromul Italia” reprezinta doar o asociere conjuncturala cu impact social major.

Termenul de „Sindromul Italia” a fost propus pentru prima data in 2005 de catre doi psihiatri din Ivano-Frankivsk, un mic oras ucrainean: Kisseleff si Faifrych au descoperit primele cazuri de o

forma depresiva grava de origine sociala la femeile care munceau in strainatate.

“<Sindromul Italia> este o depresie de care sufera persoanele care emigreaza in scopuri financiare si care nu sunt satisfacute de conditiile de munca pe care le gasesc la fata locului”, spune Conf. univ. dr. Anamaria Ciubara, medic pimar psihiatru.

“In principiu, toti emigrantii sufera de sentimente de dezradacinare, dor de casa, dorul de cei care au ramas acasa.

Daca in alte tari, mai ales cele dezvoltate, oamenii sunt obisnuiti de timpuriu sa se adapteze la fenomenul migrational, mai ales in privinta locului de munca, romanii au traditii in stabilitatea familiei, sunt oameni cu suflet cald care simt nevoia sa socializeze in perioadele libere”, a continuat aceasta, adaugand ca, acest subiect este atat de dezbatut mai ales datorita impactului social pe care il are.