Pompa submersibila, ideala pentru zonele fara apa curenta

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 26 oct 2018, 17:53

Mai ales in mediul rural, diversele modele de pompe submersibile sau de hidrofoare sunt echipamente esenţtiale in orice gospodarie care are o sursa de apa individuala (put, fantana).

Cu aceste doua utilaje poti sa aduci apa pana in casa si sa ai mereu presiunea dorita. Hidrofoarele sunt economice, eficiente si silentioase, se foloseste foarte simplu, are o pompa din inox si apa ajunge sa aiba rapid presiunea dorita. Apa e extrasa din locul unde e sursa si e filtrata, ajungand rapid la robinetul utilizatorului.

Daca vrei ceva mai complicat decat niste hidrofoare poti investi si in pompe submersibile, niste sisteme imersate in fluid care il imping prin pompare. Cu ele se transporta un volum mare de apa, este luat de la adancimi mari si adus pana la robinetul doritorilor. Ambele dispozitive pot sa functioneze foarte bine, adancimile de unde e luata apa difera insa, rezistenta lor e mare si au randament bun daca sunt folosite corect.

Care este diferenta dintre o pompa submersibila si un hidrofor?

Pentru a scoate la suprafata apa dintr-o fantana sau un put, aceasta este extrasa cu ajutorul unei pompe submersibile sau a unui hidrofor, care se folosesc in acelasi scop, insa principiile de functionare sunt complet dferite.

Hidroforul sau pompa cu jet aspira apa aflata la o anumita adancime, in schimb, pompa submersibila impinge apa spre suprafata.

O alta diferenta foarte importanta intre cele doua este faptul ca pompa submersibila se poate autoamorsa, nefiind nevoie de ajutorul unui specialist, iar hidroforul trebuie amorsat, ceea ce impune obligatoriu cunostintele si ajutorul unui specialist.

O pompa submersibila este mult mai eficienta, avand un randament cu pana la 30% mai mare decat hidroforul, datorita faptului ca genereaza o presiune mai mare, folosind acelasi consum energetic.

Alte diferente intre cele doua le reprezinta locul unde acestea sunt amplasate, caci pompa este amplasata pe fundul putului, fata de hidrofor care trebuie pozitionat la suprafata apei. Pe deasupra, pompa submersibila nu necesita nici un fel de intretinere, caci aceasta este situata sub apa, de asemenea este foarte silentioasa, avand un nivel de zgomot mult mai redus fata de hidrofor.

Cateva pompe submersibile pot asigura apa necesara pentru gospodarie, pentru microintreprinderi sau pentru irigatii moderne. Pompele pot functiona si in regim hidrofor, exact ca niste hidrofoare, prin adaugarea la sistemul de instalare al pompei un vas de expansiune, alaturi de presostat, manometru si supapa de sens. 

Automorsarea este utila atunci cand hidroforul trebuie sa absoarba apa si atunci cand sistemul de absorbtie are bule de aer si pierderi constante. Cu pompele submersibile si cu hidrofoarele moderne ai siguranta unei ape curate si purificate la canal, poti sa te folosesti de ea cum doresti fara sa iti fie teama ca nu vei mai avea apa chiar cand esti in mijlocul udatului gradinii, de exemplu. 

Parametri optimi de achizitie a pompelor submersibile

Pe piata exista numeroase modele de pompe submersibile, de aceea este bine sa luati in considerare cateva aspecte:

Tipul de apa care se extrage – exista pompe folosite atat pentru apa murdara cat si pentru apa curata. Daca apa este extrasa dintr-un put cu apa limpede, sau dintr-o fantana, atunci o pompa pentru apa curata este suficienta. Insa, recomandarea noastra este sa achizitionati o pompa pentru apa murdara. Chiar daca apa extrasa cu aceasta este curata, va oferi un plus de curatare, deci, o calitate mai buna a apei;

Debitul de defulare – reprezinta cantitatea de apa pe care o astfel de pompa o poate extrage ( se masoara in metri cubi /ora). Pentru o locuinta mica, cu o gradina modesta, este necesara o pompa ce poate scoate in jur de 2 metri cubi/ora. Insa, cele mai bune pompe, ce sunt folosite de persoanele cu locuinte mari si gradini pe masura, sunt pompele ce pot extrage o cantitate de apa de aproximativ 4 metri cubi/ora;

Adancimea de la care se extrage apa – cu cat adancimea de la care se poate extrage apa este mai mare, cu atat pompa utilizata este mai buna;

Functii suplimentare – unele pompe submersibile prezinta caracteristici ce le deosebesc de alte produse asemanatoare (prezenta flotorului, prezenta presostatului). De asemenea, si materialele utilizate in constructia lor se incadreaza in aceasta categorie. Cele mai bune astfel de pompe folosesc materiale precum inoxul (pentru a evita coroziunea) si contin ambele elemente mentionate mai sus: presostatul, pentru a se putea masura si controla presiunea la care functioneaza, dar si flotorul, care in cazul epuizarii apei dintr-un put, va opri automat pompa din a mai functiona (unele produse mai avansate, aditional aceste functii, prezinta si abilitatea de a reporni automat pompa la restabilirea nivelului apei).

 

Taguri: