Becurile din locuinta ta - tipuri si forme, avantaje, specificatii tehnice

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 29 oct 2018, 14:27

Chiar daca poate parea un aspect banal al vietii tale, iluminatul din casa iti poate aduce o multime de beneficii, in cazul in care alegi corect becurile si corpurile de iluminat pe care le achizitionezi.

De ce spunem asta? Pentru ca facturile la energie, sanatatea ochilor tai si buna ta dispozitie pot avea numai de castigat, in cazul unei alegeri inspirate a becurilor. Daca inca nu esti pe deplin convins de acest lucru, articolul de mai jos iti va arata care sunt principalele becuri pe care le poti folosi in camerele casei tale, avantajele si dezavantajele acestora, precum si cele mai potrivite corpuri de iluminat pentru utilizarea lor. 

Toate acestea, doar pentru a constientiza legatura puternica dintre iluminatul de care te bucuri si calitatea vietii tale. Mai multe despre becuri, chiar acum: 

Becul incandescent

Becul cu halogen

Becul cu LED

Becul CFL

Becul incandescent

Un lucru este cat se poate de cert: becul cu incandescenta ofera una dintre cele mai placute senzatii, atunci cand este aprins, datorita luminii calde pe care o emana. Lampadare, veioze, lampi de birou sau aplice de perete - iata doar cateva corpuri de iluminat potrivite pentru acest tip de bec. 

Are un pret de achizite mic, insa vine la pachet si cu o serie de “bile negre”, de care este bine sa tii cont: caldura pe care o degajeaza eclipseaza lumina pe care o emana, are o viata extrem de scazuta, iar consumul sau de energie electrica este unul destul de ridicat. 

Functioneaza pe principiul filamentului de tungsten incandescent, de aceea, lumina pe care o emana nu reuseste sa pastreze o directie clara, atunci cand este aprins. 

Becul cu halogen

Este tot un bec asemanator celui despre care am vorbit putin mai sus, ce functioneaza pe acelasi principiu al filamentului incandescent. La fel ca becul incandescent, cel cu halogen are o putere calorica mare, dar si o durata de viata a filamentului mai ridicata. Contine gaz cu elemente de halogen (nu insa si mercur) si functioneaza fara probleme la temperaturi ridicate. 

Becul cu halogen prezinta o forma compacta, lucru ce garanteaza o temperatura de culoare calda  (aproximativ 2500 K). Aprinderea sa se face instant, iar fluxul de lumina pe care il emana este extrem de concentrat. 

Iata si dezavantajele cu care acest tip de bec vine la pachet: durata de viata relativ scazuta (2000-3000 de ore) si un consum de energie electrica ridicat. Cu toate acestea, pretul pe care il platesti pentru un astfel de bec este extrem de convenabil. Se potriveste de minune pe lampadare, lampi de masa sau lustre din living.

Becul cu LED

Becul cu LED este din ce in ce mai intalnit in casele oamenilor, pentru ca prezinta o serie de avantaje clare, comparativ cu celelalte becuri despre care discutam in acest articol. In primul rand, aceste becuri nu contin substante toxice - mercur, plumb - de aceea, nu prezinta absolut niciun fel de pericol pentru mediul inconjurator. 

Mai mult decat atat, au o durata de viata uluitoare, ajungand sa lumineze fara probleme chiar si 30.000 - 50.000 de ore. Lucru care ne leaga automat de pret. Intr-adevar, pretul de achizitie al unui bec LED este mai piperat, comparativ cu cel al becului incandescent, insa durata mare de utilizare amortizeaza in timp banii pe care ii dai pentru un astfel de produs. 

De aceea, un bec LED ofera o eficienta energetica superioara - 90% - si costuri mai mici la facturile pe care le primesti lunar. Se aprinde la putere maxima instant si nu “palpaie” asa cum alte tipuri de bec o fac. Ofera o lumina rece unidirectionala, poate cea mai apropiata de lumina naturala a zilei. 

Becul CFL

Becul CFL functioneaza pe principiul tuburilor fluorescente. Multi il mai numesc “bec economic”, datorita gradului ridicat de eficienta energetica. ATENTIE: contine vapori de mercur in care se produce descarcarea electrica, lucru ce determina aparitia razelor ultraviolete. 

Au dezavantajul de a fi destul de voluminoase, iar aprinderea lor (pana la capacitatea maxima) este lenta. Totusi, sa nu neglijam un avantaj destul de important al becurilor CFL in decizia de cumparare: pot rezista fara probleme chiar si pana la 15.000 de ore, sau daca vrei, intre 10.000 si 60.000 de aprinderi / stingeri. 

Formele cele mai des intalnite ale unui astfel de bec sunt: clasica, spiralata si tub. Pentru ca au in compozitia lor mercur, reciclarea acestora (sau depozitarea acestora dupa utilizare) reprezinta un factor de risc ingrijorator pentru mediu. 

Asadar, atunci cand esti pe net in cautarea corpului de iluminat potrivit, tine cont si de informatiile pe care le-ai citit in acest articol. Pentru ca pe langa pret, alti factori de care trebuie sa tii cont sunt: temperatura de culoare, riscul de poluare, eficienta energetica sau fluxul luminos al becului.Acolo unde gasesti lampi, lustre, candelabre, aplice de perete sau lampadare la preturi avantajoase, exista intotdeauna si becurile potrivite pentru aceste corpuri de iluminat, asadar, nu iti ramane decat sa faci alegerea potrivita pentru casa si familia ta. 

 

Taguri: