Cum se aleg corect rotile si rolele - explicatii de la specialistii Tente Romania

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 30 oct 2018, 16:22

Roata constituie una dintre cele mai importante inventii ale omului, care contribuie in mod constant la dezvoltare si asta nu doar prin faptul ca ofera mobilitate.

Utilitatea rotilor si rolelor este dovedita in aplicatii din cele mai diverse, de la cele mai simple la cele mai complexe.

Avand in vedere aria extinsa de domenii in care rotile si rolele isi gasesc utilizare este cu atat mai important ca pentru fiecare segment de activitate sa fie alese solutiile potrivite. Care sunt criteriile principale de selectie a rotilor si rolelor? Ce factori conteaza atunci cand trebuie achizitionate role sau roti pentru o aplicatie specifica? Raspunsul se gaseste, ca de fiecare data, la specialisti - reprezentantii Tente Romania ne-au oferit cateva repere care pot sa usureze cautarile.

Materialele din care sunt realizate

Pe cat de diverse sunt nevoile, pe atat de variate sunt si solutiile care vin in intampinarea lor. Domeniul in care sunt utilizate rotile dicteaza si necesarul materialului din care acestea pot fi confectionate.

Rotile metalice, spre exemplu, isi dovedesc utilitatea in sectorul industrial, in timp ce gama de roti poliuretan deserveste segmentelor precum cel medical, comercial sau institutional. Exista de asemenea si roti realizate din poliamida, cauciuc sau silicon, ba chiar si plastic - pentru fiecare necesitate, indiferent daca este vorba despre inlocuirea unor roti defecte sau de realizarea unor aplicatii noi, Tente Romania poate sa ofere solutiile potrivite.

Ce nivel de mobilitate trebuie sa asigure rotile?

Atunci cand vine vorba de mobilitate, trebuie avute in vedere doua aspecte pentru a face o selectie potrivita.

In cazul in care deplasarile sarcinilor care vor fi asigurate cu roti si role sunt preponderent rectilinii, rolele si rotile fixe vor fi suficiente pentru a garanta eficienta si mobilitate.

Pe de alta parte, daca vorbim de o necesitate de mobilitate sporita, intra in discutie rotile si rolele pivotante, care faciliteaza considerabil deplasarile pluridirectionale. In functie de situatie si de necesar se vor alege solutiile potrivite, care pot fi regasite in ofertele producatorului mentionat.

Nevoia de silentiozitate

Exista domenii de activitate in care rotile trebuie sa fie silentioase, pentru ca actionarea lor sa nu provoace niciun fel de disconfort la nivel auditiv. Segmentul medical este un singur exemplu, insa lista poate continua si cu altele: comercial, institutional, rezidential etc.

Astfel de roti si role sunt realizate de regula din cauciuc sau silicon, materiale care reusesc atat sa amortizeze zgomotele, cat si sa preia din socurile cauzate de deplasari pe suprafete nu tocmai line.

Sarcina maxima admisa

Acest parametru trebuie obligatoriu de avut in vedere atunci cand se aleg roti si role, intrucat o alegere necorespunzatoare poate duce la defectiuni, ineficienta si performante reduse.

Sarcina maxima pe care pot sa o suporte rolele poate sa difere considerabil, in special atunci cand punem in balanta necesarul pentru domenii precum cel industrial si nevoia de sarcina maxima admisa pentru domeniul rezidential. Rotile si rolele heavy duty reusesc sa sustina deplasarea si mobilitatea echipamentelor de mare tonaj, iar cele pentru utilizare casnica indeplinesc de asemenea nevoile celor interesati.

Mediul in care vor fi utilizate si suprafata de rulare

In procesul de selectie al rotilor si rolelor va trebui avut in vedere obligatoriu mediul in care vor fi utilizate, dar si suprafetele pe care vor rula cel mai frecvent.

Daca situatia o impune, unele roti si role vor trebui sa aiba protectii suplimentare. Mediile in care pot actiona, care includ conditii de praf, umezeala, temperaturi extreme sau potential contact cu agenti corozivi nu trebuie sa le afecteze, astfel rotile si rolele trebuie sa fie realizate din materiale rezistente sau chiar ranforsate corespunzator.

In ceea ce priveste suprafata, pot fi alese spre exemplu roti si role din cauciuc sau silicon acolo unde suprafetele nu sunt tocmai line, cu denivelari mai accentuate. Rotile si rolele metalice insa vor trebui utilizate pe suprafete plane, pentru a evita deteriorarea lor prematura sau zgomotele peste limitele admise.

Probabil putini s-ar fi gandit ca alegerea rotilor potrivite presupune atentie la atat de multe criterii. Totusi, pentru a face alegeri inspirate este necesara cantarirea fiecarui aspect mentionat. Pentru informatii suplimentare despre roti si role sau chiar pentru a comanda produsele dorite cei interesati pot sa aceseze website-ul producatorului mentionat - www.tente.com.

 

Taguri:

Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.