Medic specialist: Psoriazisul este mai mult decat o boala de piele

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 11 sep 2020, 01:50

Societatea Romana de Dermatologie (SRD) a atras atentia cu privire la consecintele severe ale acestei boli cornice, sistematice, care afecteaza nu doar pielea, ci si alte organe.

Potrivit specialistilor SRD, varsta medie de debut este situata in intervalul 15-30 de ani, insa poate aparea la orice varsta, inclusive la copii. Din fericire, Romania sta la fel de bine precum Franta sau Germania si poate oferi pacientilor cele mai bune tratamente si terapii.

„Psoriazisul este mai mult decat o boala de piele, este o afectiune care trece de bariera tegumentului si are multe comorbiditati.

Astfel, un pacient cu psoriazis vulgar risca sa aiba o gravitate a bolii asociate de cateva ori mai mare decat un pacient fara aceasta afectiune. De aceea, in tratarea sa, nu trebuie neglijat consultul interdisciplinar, avand medicul dermatolog drept pilon central. Peste 2% la suta din populatia Romaniei sufera de psoriazis, insa estimam ca numarul real de bolnavi este mult mai mare si, in momentul de fata, este in desfasurare un studiu despre prevalenta reala a bolii, care se va incheia la jumatatea anului viitor.
O analiza la nivelul tarii arata ca avem unul dintre cele mai bune registre de psoriazis vulgar, incluzand peste 7.000 de pacienti, acesta fiind poate si unul dintre cele mai bune registre de boala din tara”
, a afirmat secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescucitat.

Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care apare pe un fond genetic, sub influenta anumitor factori declansatori. Boala afecteaza in proportii egale femei si barbati.

Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este insa confirmat faptul ca boala este legata de sistemul imunitar si ca exista o predispozitie genetica de a dezvolta aceasta afectiune, iar stresul mental si emotional este un factor important care determina exacerbarea bolii.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.