Aceste simptome te fac sa crezi ca esti CEL MAI BOLNAV om din lume

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 04 nov 2018, 14:13

Cenestopatia sau tulburarea de somatizare este o afectiune care, pentru multa vreme, a fost cunoscuta sub denumirea de isterie sau de sindrom Briquet.

Tulburarea de somatizare este o tulburare polisimptomatica ce debuteaza, in general, inaintea varstei de 30 de ani. Manifestarea are o durata lunga de evolutie si este caracterizata printr -o combinatie de simptome. Dintre acestea, se remarca urmatoarele, conform psihiatrilor:

  • Durere- pacientul reclama diverse dureri cum ar fi: dureri de cap, abdomen, spate, articulatii, extremitati, piept, rect, dureri in cursul menstruatiei, raportului sexual ori mictiune;
  • Simptome gastrointestinale- greata, flatulenta, varsaturi, diaree sau intoleranta la diverse alimente;
  • Sexuale- indiferenta sexuala, menstruatii neregulate, sangerare menstruala excesiva, varsaturi pe toata durata sarcinii;
  • Pseudoneurologice sau psihiatrice- deteriorarea coordonarii sau a echilibrului, paralizie sau scaderea localizata a fortei musculare, dificultate in deglutitie sau senzatia de nod in gat, afonie, retentie de urina, halucinatii, pierderea senzatiei tactile sau de durere, diplopie, cecitate, crize epileptice, simptome disociative, cum ar fi amnezia ori pierderea cunostintei.

Tulburarea de somatizare reprezinta o problema la nivel psihic, are repercursiuni la nivel organic, dar fara existenta unui adevarat substrat somatic. Prin urmare, desi pacientul acuza o sumedenie de simptome care se pot organiza inclusiv in sindroame bine definite, dupa efectuarea unor investigatii medicale amanuntite se infirma un posibil diagnostic al unei suferinte organice, sustine Conf. Univ. Dr. Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru.

Tulburarea de somatizare poate fi asociata si cu alte patologii psihiatrice: tulburarile de anxietate, tulburarile afective sau schizofrenia.

Dintre acestea, cea mai importanta este asocierea cu atacul de panica. Exista multi pacienti care se prezinta in camera de garda acuzand diverse afectiuni somatice si care, dupa efectuarea investigatiilor aferente, dupa multiple consulturi de specialitate, ajung la medicul psihiatru si diagnosticul final este de atac de panica.

Tratamentul acestei afectiuni este pluridisciplinar si prezinta doua componente: medicamentos si psihoterapie. Tratamentul medicamentos cuprinde antidepresive, anxiolitice, timostabilizatoare sau antipsihotice.

Psihoterapia presupune prezenta unui psihoterapeut cu experienta (psiholog sau psihiatru), mai ales datorita faptului ca pacientul a auzit de nenumarate ori ca: “Nu ai nimic”,  aincheiat Conf. Univ. Dr. Anamaria Ciubara