Cum poti transforma o banala curte intr-o oaza de armonie si confort

Author: Bogdan Mihai
Actualizat: 28 nov 2018, 13:59

Cine locuieste la casa, departe de agitatia orasului, cunoaste foarte bine importanta si chiar necesitatea unei gradini frumos amenajate.

Cafeaua savurata dimineata in gradina sau serile relaxante petrecute intr-o curte ce arata exact cum ai visat, iti vor conferi o stare de bine, de confort, facandu-te sa realizezi cat de important este sa apelezi la specialisti in amenajari pentru exterior.

Amenajarea curtii – spatiul de joaca pentru cei mici

Curtea casei tale este locul in care cei mici isi vor petrece cel mai mult timp, mai ales in zilele calduroase de vara sau de primavara. De aceea, in momentul in care planifici amenajarea spatiului din curte, trebuie sa ai in vedere ce tip de activitati se vor desfasura acolo. 

Astfel, fiind vorba despre copii, acestui spatiu trebuie sa ii acorzi o importanta deosebita: delimitarea acestuia de restul curtii, eliminarea oricarui obiect prin care cei mici s-ar putea rani, organizarea unui spatiu de depozitare a jucariilor sau poate chiar un mic loc cu nisip pentru satisfactia celor mici. 

Sunt mult mai multe aspecte de care trebuie sa tii cont, aspecte pe care doar specialistii in amenajari pentru exterior le cunosc si sunt in masura sa le aplice, asa ca apeleaza cu toata increderea la ei pentru fericirea si siguranta copiilor.

Amenajarea curtii – stiluri de amenajare 

Exista foarte multe stiluri de amenajare a gradinii inspirate din afara. Cu toate acestea, in Romania s-a remarcat deja un top al celor mai des intalnite 3 stiluri. Lasa-te inspirat de aceste 3 idei de amenajare pentru gradina si alege-o pe cea mai potrivita pentru tine si familia ta.

1. Decorul rustic

Nici nu este de mirare ca acest stil de amenajare pentru exterior este cel mai popular la noi in tara, avand in vedere ca este si cel mai usor de realizat. Ce presupune mai exact acesta? Presupune dotarea curtii cu mobilier din lemn sau alte materiale naturale, decoratiuni traditionale usor de procurat (roti, roabe, ulcele, ghivece artizanale etc) si plante frumos colorate, cum ar fi celebrele muscate rosii, margaretele, bujorii, hortensiile si chiar trandafirii sau lalelele. Daca ti se pare ca in acest decor s-ar potrivi si acele mici statui sub forma de ciupercute sau pitici simpatici, gandeste-te de doua ori inainte de a face acest pas. Multe dintre aceste statui, oricat de simpatice ar fi, sunt kitschuri prost lucrate.

2. Decorul frantuzesc

Amenajarea gradinii in stil frantuzesc presupune implicarea specialistilor in amenajari pentru exterior. De ce? Pentru ca ceea ce defineste gradina frantuzeasca este in primul rand ordinea, geometria, simetria, garduri vii taiate la milimetru si chiar ochiuri de apa ce reflecta cerul. Tocmai de aceea, cei mai in masura sa realizeze toate acestea sunt specialistii din domeniul arhitecturii. Avand o astfel de curte, vei simti ca toate sunt la locul lor, CURATENIE si ORDINE fiind cele mai potrivite cuvinte pentru a-ti descrie propria gradina.

3. Decorul minimalist

Descriind acest stil, ne-am putea rezuma la doua aspecte principale: aer modern si usurinta intretinerii. Practic, acest stil de amenajare a gradinii este cel mai potrivit pentru cei ce nu au prea mult timp la dispozitie, pentru persoanele ocupate ce nu vor sa investeasca prea mult timp in ingrijirea curtii. Elementele definitorii ale unei gradini minimaliste sunt gazonul, spatiul deschis, elementele din piatra, o paleta cromatica simplista, dominata in principal de culorile verde, alb si maro, lipsa florilor si prezenta corpurilor de iluminat. Cei care aleg sa-si amenajeze gradina in acest stil sunt cei carora le plac spatiile deschise, aerisite si ordonate.

Amenajarea curtii - spatii functionale: gratar & foisor

O curte, fie ea de mici sau mari dimensiuni, inseamna un loc in care uiti de griji, in care te relaxezi si petreci timp alaturi de cei dragi. Pentru majoritatea romanilor, acest lucru implica si existenta unui gratar si/sau a unei pergole in curte. Proiectarea acestor doua elemente in gradina depinde foarte multe de dimenisunile acesteia. Intr-un spatiu ingust, cel mai probabil va trebui sa renunti la idea de foisor si sa amenajezi un spatiu pentru gratar. 

In schimb, avantajul unei curti de mari dimensiuni consta in faptul ca le poti avea pe amandoua. In ambele cazuri ar fi indicat sa tii cont de stilul gradinii. Intr-o curte realizata in stil rustic poti amenaja un gratar ceva mai mare, realizat din caramizi de culoare rosiatica, in jurul caruia poti aseza oale si ulcele traditionale. In schimb, intr-o gradina in stil minimalist, cel mai probabil gratarul nu are ce cauta, insa o pergola in linii simple si moderne, realizata din lemn de culoare inchisa, cu perdele exterioare albe si fine va fi un loc de vis, unde, la finalul zilei, vei putea uita de toate problemele. 

Trebuie sa recunosti ca aspectul gradinii este primordial in a te simti complet relaxat si in a transfora o curte banala intr-o oaza de armonie si confort. Si desi poate esti pasionat de constructii si iti place sa faci pe “mesterul”, rezultatul final trebuie sa fie intotdeauna perfect atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere functional pentru linistea familiei tale. De aceea, este extrem de important sa colaborezi cu un birou de arhitectura si sa apelezi la cei mai buni specialisti in amenajari exterior, pentru ca toate planurile tale sa prinda viata in cel mai scurt timp posibil. 

 

Taguri:

În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.