Daca doriti sa incercati pentru anul acesta o varianta inedita de sarmale, va invitam sa decoperiti o reteta geniala, de pe meleagurile Moldovei. Secretul sta in fierberea acestora in vin alb. In acest mod, sarmalele vor capata o savoare mult mai intensa. Am gasit reteta pe butterandcream.ro, un blog culinar dedicat tuturor celor care iubesc mancarurile bune de tot si era pacat sa nu o impartasim cu dumneavoastra.
Haideti sa ne apucam de facut minunatele sarmalute.
- Ingrediente: 5 cepe (aproximativ 600 g), 100 ml ulei floarea-soarelui, o cana orez (aprox. 165 g), 1 lingura mare bulion, ½ lingura cimbru+ cateva crengute, 1.5 kg carne amestec porc si vita, 500 g carne de porc afumata, 300 g slaninuta afumata, 2 kg varza murata, 500 ml suc de rosii, 1 sticla (750 ml) vin alb sec (alegeti un vin de calitate), 1 lingura boabe de piper intregi, sare si praf de piper.
- Mod de preparare: Ceapa se taie solzisori marunti. Intr-o tigaie mare se caleste ceapa in ulei pana cand devine translucida. Se adauga orezul si se caleste timp de 5 minute. Se ia tigaia de pe foc, se adauga bulionul, o jumatate de lingurita de cimbru si se amesteca bine. Dupa ce s-a racorit se pune peset sos amestecul de carne tocata si carnea de proc afumata (taiata marunt). Foile de varza se curata de cotoare si de partile mai tari si se formeaza sarmalutele. Partile tari ale verzei care au mai ramas se toaca marunt si se pun pe fundul unei oale adanci (intr-un strat de 1-2 cm). Peste varza se aseaza sarmalele in cercuri concentrice pozitionate astfel incat sa nu ramana niciun spariu intre ele (pentru a nu se destrama la fiert). Intre reandurile de sarmale se presara crengute de cimbru, cateva boabe de piper, si feliute de slanina afumata. Peste ele se toarna doua cani cu apa, se acopera cu varza tocata (sau frunze intregi de varza) si se dau la cuptor pentru 40 minute. Dupa acet timp, se adauga sucul de rosii si se mai tin la cuptor pana cand scade lichidul. Cand scade, se completeaa cu vin - cate o cana – si se asteapta sa scada din nou, pentru a mai completa cu vin. Operatiunea se repeta pana cand se termina vinul (cam in trei ore) si sarmalele se rumenesc frumos.