5 lucruri la care sa fii atent cand cumperi prosoape de baie

Autor: Silviu Bunea
Actualizat: 13 dec 2018, 15:17

Tu ce-ti doresti de la prosopul tau de baie? Sa fie pufos, absorbant, suficient de mare si, de ce nu, sa aiba o culoare placuta, care sa se integreze in decorul incaperii.

Ai crede ca este suficient sa simti putin tesatura materialului intre degete ca sa-ti dai seama daca isi va indeplini cu succes rolul, numai ca lucrurile sunt putin mai complexe. Trebuie sa tii seama de mai multi factori daca vrei sa descoperi prosoapele de baie care se potrivesc nevoilor tale, de aceea ti-am pregatit o lista cu cinci caracteristici care te vor ajuta sa identifici cele mai bune produse:

Densitatea

Verifica informatiile de pe eticheta ca sa afli daca un prosop este bun absorbant. In principiu, cu cat valoarea densitatii este mai mare, cu atat capacitatea de absorbtie este mai buna, dar asta nu inseamna ca intotdeauna vei achizitiona doar cele mai dense prosoape. In unele situatii, spre exemplu atunci cand mergi la sala, vei avea nevoie de un prosop cu densitate mica spre medie (valoarea densitatii variaza intre 300 si 900 g/mp), care sa se usuce usor.

De asemenea, daca baia ta nu are geam, ar fi mai bine sa eviti prosoapele a caror densitate depaseste 600 g/mp, grele si extrem de pufoase, ce-i drept, dar care nu vor apuca niciodata sa se usuce complet intre doua folosiri, riscand astfel acumularea de bacterii. In plus, in masina de spalat nu vor incapea prea multe astfel de prosoape groase, asa ca mai bine te orientezi catre unele cu o densitate medie.

Numarul

Doua prosoape din fiecare tip (de fata, pentru corp si pentru picioare) pentru fiecare membru al familiei ar trebui sa fie suficiente, insa trebuie sa te asiguri ca musafirii vor putea folosi oricand prosoape de baie curate.

Marimea

Cele mai mici prosoape sunt cele pe care le folosesti pentru a-ti sterge fata sau mainile, dimensiunea maxima a acestora ajungand la aproximativ 90 x 50 cm. Dimensiunile prosoapelor pentru corp variaza intre 100 x 50 cm si 150 x 90 cm, iar cele pentru picioare, care pot fi folosite in locul covoraselor de baie pentru a absorbi apa, au aproximativ 130 x 70 cm.

Tipul fibrei

Cele mai apreciate tesaturi pentru prosoapele de baie sunt bumbacul egiptean, bumbacul turcesc si bumbacul pima. Exista si prosoape din fibre sintetice, intr-o gama variata de culori si modele, al caror pret este mai redus decat al celor din fibre naturale, insa pe acestea ar fi mai bine sa le scoti din uzul zilnic si sa le gasesti alte utilizari, pentru ca nu absorb eficient apa. O varianta satisfacatoare si des intalnita este cea a prosoapelor realizate din combinatii de bumbac si fibre sintetice.

 

Cele trei tipuri de bumbac mentionate mai sus sunt rezistente, placute la atingere si bune absorbante. Varianta egipteana de bumbac este des intalnita in hoteluri si saloanele luxoase de spa, iar cea turceasca este aproape la fel de calitativa, dar mai usoara. In ce priveste bumbacul pima, acesta a fost obtinut prin incrucisarea bumbacului egiptean cu cel american si rezista mai bine in timp.  

Culoarea

Iti place sa schimbi din cand in cand decorul din living sau dormitor alegand modele si culori noi de perne decorative? Exact acelasi lucru poate fi facut si in baie, doar ca te vei folosi de prosoape. Varianta cu care nu poti da gres, creand in acelasi timp un decor clasic si elegant, este cea a prosoapelor albe, dar inainte sa le folosesti in amenajarea baii, trebuie sa te asiguri ca arata impecabil. Daca baia ta este decorata intr-un stil anume, atunci vei incerca sa alegi prosoape intr-o culoare adecvata acestuia (adica nu vei pune prosoape roz intr-o baie in stil marinaresc), sau unele in culori intense daca vrei sa inviorezi atmosfera unei bai in nuante neutre.

 

Tine cont de factorii de mai sus cand achizitionezi prosoape de baie si te vei bucura mai mult timp de prosoape de calitate, pufoase si prietenoase cu pielea.

 

 

Taguri: