Care este, de fapt, cea mai veche meserie din lume

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 15 dec 2018, 10:10

Sunt multi care considera prostitutia ca fiind cea mai veche meserie din lume.

Dar oamenii de stiinta sunt de alta parere.

Conform unui studio publicat in jurnalul “Behavioral and Brain Sciences”, samanii sunt cei care ar fi dat nastere primei clase profesionale din istoria omenirii prin modul in care s-au raportat la schimbarile inevitabile din vietile oamenilor. Samanii (denumiti diferit in functie de cultura – vrajitori, preoti, oameni sfinti, druizi etc.) au ocupat, inca de la inceput, o pozitie speciala in toate comunitatile din lume prin meseria lor care presupunea monitorizarea evenimentelor si fenomenelor ce puteau fi controlate de ceilalti.

Pentru oamenii simpli, samanii erau considerati speciali pentru ca se credea ca au fost alesi de o entitate atotputernica. Astfel, intr-o vreme in care oamenii erau extrem de vulnerabili in fata naturii, capacitatea extraordinara de a influenta intr-un fel sau altul cursul lucrurilor era de o importanta colosala.

“Am ajuns la aceasta concluzie plecand de la teoria ca exista lucruri importante in vetile noastre pe care ne-am dori sa le putem controla – chemarea ploii, a animalelor sau vinecarea bolilor”, a spus Manvir Singh, student in cadrul Departamentului a Evolutiei Umane in cadrul Universitatii

de Arte si Stiinte, care a participat la cercetare, potrivit Daily Mail.

“Peste tot in lume, oamenii cred ca aceste lcururi sunt contolate si influentate de forte invizibile – zei, vrajitoare, duhuri, spiridusi si multi altii. Dar un saman spune: « Eu pot controla asta! Eu pot vorbi zu canele. Eu pot intelege semnalele vrajitoarelor. Eu ma pot lasa posedat se zei pentru ca acestia sa imi transmita un mesaj»”, a mai spus Singh.

Samanii erau considerat deasupra celorlalti membri si datorita credintei ca au trecut prin anumite transformari pentru a putea avea abilitati deosebite, care nu se puteau invata de la alti oameni.

“Pentru a deveni un astfel de om, ce gestioneaza aceste evenimente neprevazute, trebuie sa treci printr-o transformare. Acest proces creeaza doua clase de indivizi- cei ce au fost transformati si cei ce nu au fost”, a continuat Singh.

Conform acestei descoperiri, societatile trecute si actuale nu sunt atat de diferite la baza, iar cea mai veche profesie din lume, samanismul, demonstreaza ca pe intreaga planeta exista aceleasi temeri si nevoi, chiar daca apar sub alte forme.

 


Numerologul Oana Timofte a vorbit în exclusivitate la „Follow us” despre cum sunt afectate zodiile de eclipsa de lună.