Nu de foame MANANCI pana explodezi! PARADOXUL stiintific, explicat de specialisti

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 18 dec 2018, 22:39

Cu totii avem pofte. Nu exista om care sa nu simta nevoia, din cand in cand, sa consume un anumit aliment.

Dar cand aceste pofte apar zilnic si nu le mai putem controla, atunci, cel mai probabil, organismul incearca sa ne spuna ceva.

Medicul nutritionist Mihaela Bilic ne explica insemnatatea poftelor si ne invata cum le putem stapani.

„Daca aveti obiceiul sa deschideti frecvent usa frigiderului intrebandu-va ‘Ce sa mai mananc?’, ‘Ce mai e bun pe aici?’, ‘Ce pofta am?” va dau o veste proasta: aveti o problema de oralitate”, a spus nutritionistul, intr-o postare, pe pagina sa de Facebook.

Contrar a ceea ce am fi crezut, nu foamea este cea care ne indeamna la mancare, ci efectul calmant al activitatilor facute cu gura: vorbit, mestecat, rontait, fumat, baut.

“Calmarea o cauta si bebelusul care sta cu suzeta in gura, si dependentul de tigara, si stresatul care rontaie covrigei sau biscuiti, si agitatul care isi mai face inca si inca o cafea. Chiar si atunci cand bem apa ca sa uitam de foame (nu ca ar functiona) tot calmare vrem.

Guma de mestecat folosita excesiv nu mai are legatura cu protectia anticarii, tot de oralitate e vorba”, a mai explicat Mihaela Bilic.

Mai mult, medical este de parere ca mancatul excesiv vine din lipsa de comunicare, de a impartasi cu ceilalti emotiile si trairile.

“De cand ne nastem si cunoastem confortul de la sanul mamei invatam sa asociem suptul/mancatul cu starea de bine. Nu va invinovatiti pentru asta, e normal.

Incercati insa sa alegeti raul cel mai putin rau: mancarea ingrasa, fumatul imbolnaveste, suzeta e ridicola dupa o anumita varsta...deci nu mai ramane decat apa. Si vorbitul! Poate ca mancam prea mult pentru ca tacem prea mult, tinem in noi lucruri, nu suntem autentici, nu spunem ce simtim. Decat sa mancam, mai bine am vorbi, am comunica, am impartasi. Izolarea, insingurarea predispune la mancat”, mai spune specialistul.