Traditii de Ignat: Ce trebuie sa faci astazi ca sa iti mearga bine in noul an

Autor: Raluca Vitu
Actualizat: 20 dec 2018, 09:22

Pe 20 decembrie este praznuit Sfantul Mucenic Ignatie Teoforu, urmas al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei si ucenic al Sfantului Evanghelist Ioan, zi este cunoscuta si sub numele de „Ignatul porcilor”.

In aceasta zi, romanii din mediul rural sacrifica porcul pentru masa de Craciun si celelalte sarbatori care urmeaza pana la Sfantul Ion.

Ritualul sacrificarii porcului in aceasta perioada aminteste de jertfele de animale practicate de popoarele vechi (egipteni, greci, romani) in perioadele de trecere de la un an sau anotimp la altul.

In traditia populara se crede ca vrajitoarele umbla sa ia belsugul casei, iar pentru a le tine la distanta, se presara mesi si sare imprejurul casei si al curtii.

Sangele animalului sacrificat, amestecat cu mei si lasat la uscat, se folosea, in trecut, pentru afumatul copiilor cand faceau guturai. Se mai spune despre copitele porcului ca ar fi cautate de vrajitoare pentru ca acestea le folosesc in practici de magie neagrea, de legat casatorii sau de despartire a cuplurilor.

Potrivit traditiei, in ziua de Ignat nu se permite nicio alta activitate in afara de cea a sacrificarii porcului si a pregatirii specialitatilor din carnea lui.

Astfel, prestarea altor activitati precum spalatul rufelor, cusutul sau maturatul aduce ghinion.

In anumite zone ale tarii exista obiceiul ca stapanul casei sa ia din sangele scurs dupa taiat si sa sedeneze o cruce simbolica pe fruntea copiilor, pentru ca acestia sa fie sanatosi tot anul. De asemenea, fetele din casa, tot conform credintei, obisnuiau sa fure sange pentru a-si desena doritnele: o inima pentru iubire, o cruce pentru curatenie sau un pom pentru a fi roditoare.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.