Traditii de Boboteaza 2019. Ce sa nu faci pana pe 6 ianuarie, ca sa nu ai ghinon in dragoste si bani tot anul!

Autor: Daniela Iliuta
Actualizat: 04 ian 2019, 12:26

Iată ce tradiţii şi superstiţii trebuie să respecţi până pe 6 ianuarie şi în ziua de Bobotează, inclusiv, pentru a atrage ghinionul asupra ta.

Tradiţii de Bobotează 2019. Una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii este Boboteaza sau Botezul Domnului, sărbătoare ce abundă în străvechi tradiţii şi superstiţii.

 

În suita celor 12 sărbători importante creştine se număra şi Bobotează (Botezul Domnului), ţinută în fiecare an, în ziua a şasea a lunii ianuarie. Sărbătoarea este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte că Iisus să păşească în viaţă publică, la împlinirea vârstei de aproximativ 30 de ani.

Întrucât în această zi Iisus s-a prezentat pentru prima data în lume, sărbătoarea se mai numeşte şi Epifanie, Teofanie, Arătarea Domnului. Încă din sec. 3, poate şi mai înainte, este semnalat începutul acesteia. Cert este că în "Constituţiile Apostolice" Bobotează figură deja printre sărbătorile creştine, alături de Crăciun şi de Paşti.

 

Tradiţii superstiţii de Bobotează 2019. Ce să nu faci până pe 6 ianuarie

Până de Bobotează nu ai voie să te cerţi cu nimeni şi să nu dai bani cu împrumut.

 

De asemenea, Ajunul Bobotezei era, în egală măsură, şi un moment favorabil farmecelor, descântecelor şi altor practici magice.

Dimineaţă, înainte de aprinderea focului, se strângeau cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume „pentru a le face rodnice şi a le proteja de gujulii'.

Fânul de sub faţă de masă şi bulgării de sare se adăugau în hrana animalelor „pentru a le feri de farmece, de boli şi de duhurile rele'.

 

În acelaşi scop era folosită şi agheasma luată de la preotul care venea cu Iordanul. În ajunul Bobotezei se ţine post – chiar post negru, cine poate. Apoi, de Bobotează, după ce au băut agheasmă, cei care au ţinut post se pot delecta cu bucate – de care însă nu se atinge nimeni până nu sunt sfinţite de preot! Acesta soseşte cu Iordanul sau Chiralesa, adică Doamne,

miluieşte!', în neogreacă.

Cititi continuarea pe kfetele.ro

 

 

Taguri: