Raul Buzau a devenit singura apa curgatoare sfanta prin sacrificarea unui credincios pe nume Sava Gotul, in anul 327, ale carui minuni i-au uimit pe toti.
Cien a fost Sava Gotul?
Povestea Sfantului Mucenic Sava de la Buzau, numit si Sava Gotul (nu pentru ca era got de neam, ci pentru ca traia in tinuturi stapanite in veacul al IV-lea de goti, in zonele din sud-estul Romaniei de astazi) a inceput in anul 334 e.n.
Atunci, Sava s-a nascut intr-o zona deluroasa a Subcarpatilor de Curbura, in apropierea raului Mousaios, Buzaul de astazi. Sava de la Buzau a fost ucenic si ajutor al preotului got Sansala, din Dacia si dascal al comunitatilor religioase ale eparhiei episcopului got Ulfila. Era un om drept, smerit, cucernic, bland si linistit.
Potrivit legendei, intre anii 370 si 372, Athanaric, marele rege al gotilor, care se stabilise in Dacia nord-dunareana, i-a declarat razboi imparatului bizantin Valens.
Aceea a fost o perioada in care multi crestini au fost persecutati in Dacia Traiana. In primavara anului 372, in a treia zi de Pasti, ostasii lui Athanaric i-au prins pe Sava si pe preotul Sansala, i-au legat si i-au batut, obligandu-i sa se inchine idolilor si sa manance bucatele jertfite lor. Sava a incercat sa ii infrunte, dar fara folos. In cele din urma, vazand ca nu poate fi ranit (nu ii aparea pe trup nicio urma de rana), Sava a fost condamnat la moarte – i s-a legat un lemn de gat si a fost aruncat in raul Buzau.
Astfel, Sava a murit la varsta de 38 de ani. Pe 12 aprilie 372, moastele sale au fost scoase din apa de crestini si de preotul Sansala si ascunse, urmand ca, dupa ceva timp, de frica gotilor, sa „fie trecute din tara barbara in Romania”, adica in Imperiul Roman, la episcopul Ascholius al Tesalonicului.
Doi ani mai tarziu, Sfantul Vasile cel Mare i-a cerut dregatorului Scitiei Mici, Iunius Soranus, sa ii trimita moastele Sfantului Mucenic Sava la Ceareea Capadociei.
Astfel, alaturi de sfintii din calendar, a fost trecut si Sfantul Mucenic Sava de la Buzau, zis Gotul, care este praznuit in fiecare an pe 12 aprilie.
Raul Buzau, care izvoraste din Carpatii de Curbura, Muntii Ciucas, si se varsa in Siret, este sfintit in fiecare an, de Boboteaza, printr-un ceremonial la care participa de fiecare data sute de enoriasi ai Catedralei Sfantul Sava si numerosi preoti.